Megjelent az Új Ember 2018. január 21-i száma

Kultúra – 2018. január 19., péntek | 11:58

Az Új Ember ez évi harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon beszámolunk arról, hogy engesztelő szentmisével emlékeztek a doni áttörés áldozataira január 12-én Budapesten, a Mátyás-templomban. Az 1942 nyarától 1943 februárjáig tartó harcokban a több mint kétszázezer főt számláló Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg jelentős része megsemmisült. A katonai tiszteletadással egybekötött szertartás főcelebránsa Bíró László tábori püspök volt.

Hamarosan kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek beharangozóját szintén címlapunkon olvashatják: a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa január 21. és 28. között szervezi meg az idei eseménysorozatot, amelynek országos megnyitó istentiszteletén Erdő Péter bíboros, prímás mond beszédet, és igét hirdet Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. Január 21. vasárnap az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja is egyben.

Címlapunkon indul interjúnk Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel, a püspöki konferencia ifjúsági bizottságának elnökével a Ferenc pápa által meghirdetett és idén októberben sorra kerülő ifjúsági szinódusról, az arra való előkészületekről, illetve tudósítást közlünk a Mátyás-emlékév szegedi megnyitójáról. Az emlékévet a Nemzetpolitikai Államtitkárság hirdette meg Mátyás király megválasztásának 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából.

A 2. oldalon Ne késsünk el a szentmiséről, inkább előbb érkezzünk! címmel folytatjuk Ferenc pápa katekézissorozatát.

A 3. oldalon folytatódik a doni áttörés áldozataira emlékező cikkünk, valamint arról is tudósítunk, hogy az elvándorlók és menekültek világnapján, január 14-én az 1945-ben a Szovjetunióba kényszermunkára elvhurcolt svábokra emlékeztek Zebegényben. Ez alkalommal Beer Miklós váci püspök mondott személyes hangú beszédet.

Tanítás és lélek rovatunkban többek közt Fehérváry Jákó bencés szerzetes írását olvashatják az ünnepek utáni hétköznapok lelkiségéről. Udvardy György püspök pedig bibliamagyarázatában arra tanít, hogy Jézus követése nem pusztán egy tanítás megismerését jelenti, hanem teljes ráhagyatkozást, az élet teljes odaadását, mégpedig úgy, hogy lelke által Jézus működhessen bennünk.

Az 5. oldalon Erdő Péter bíboros-prímást köszöntjük, aki másfél évtizede áll az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye élén. Ugyanezen az oldalon indul új sorozatunk, amelynek keretében havonta közlünk írásokat Brenner János vértanú idén májusban, Szombathelyen sorra kerülő boldoggá avatására készülve. Az első írást Székely János szombathelyi megyéspüspök küldte el lapunknak.

Az Egyház rovatban papszentelésről adunk hírt, amelyet Ternyák Csaba egri érsek végzett Mezőkövesden. Közöljük a római magyar kápolna miserendjét, valamint búcsúzunk Vas László plébánostól, akinek lelki üdvéért a nagyváradi székesegyházban január 11-én mutattak be szentmisét.

A 7. oldalon kapott helyet a Mátyás-emlékév kezdetéről szóló tudósításunk, valamint Csaba László akadémikus, közgazdász írása az idei év gazdasági kilátásairól.

A 8. oldalon olvashatnak többek közt a Katolikus Karitász kárpátaljai programjairól, valamint arról a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó kezdeményezésről, amely az egyházzenei megújulás jegyében az összefogást segíti a szentmiséken gitáros zenei szolgálatot végzők körében.

A 9. oldalon közöljük interjúnkat Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel, a püspöki konferencia ifjúsági bizottságának elnökével az ifjúsági szinódusról, az arra való előkészületekről, a magyarul is megjelent, fiatalokat megszólító vatikáni kérdőívről.

Az ökumenikus imahétre készülve a 11. oldalon beszélgetést olvashatnak Khaled A. László magyarországi metodista szuperintendenssel egyháza keresztény küldetéséről.

A Mozaik rovatban többek közt hírt adunk arról, hogy Szent Pio atya senki másnak nem beszélt a legfájdalmasabb stigmájáról, a vállsebéről, csak a későbbi II. János Pál pápának.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben interjút közlünk Bakonyi Marcell operaénekessel, aki Gerschwin Porgy és Bess című operájának Erkel színházbeli bemutatójára készül.

A közelmúltban dokumentumfilmet mutattak be A hit kiárusítása címmel az Amerikai Egyesült Államokban riasztó méreteket öltő templombezárásokról. A filmet Somogyi Viktória, a Vatikáni Rádió munkatársa és Jeff MacIntyre amerikai operatőr-producer készítette. A film kulisszatitkairól Somogyi Viktóriát kérdezte Baranyai Béla.

Petrőczi Éva könyvajánlói mellett Hajnal Gergely elemzését olvashatják a Viszlát, Christopher Robin című filmről, amely Micimackó és Róbert Gida igaz történetét meséli el.

A Fórum rovatban pedig betekintést nyerhetünk Szombathely kulturális életébe.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria