Megjelent az Új Ember húsvéti dupla száma

Kultúra – 2017. április 16., vasárnap | 20:33

Az Új Ember 2017. április 16. – 31. ünnepi (dupla) számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember húsvéti számának címlapján Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ünnepi gondolatait olvashatjuk. A főpásztor elmélkedésében rámutat: „Az evangélium tanúsága szerint Jézus a teljes embert akarja meggyógyítani, ezért vállalta értünk az áldozatot. Az ő szeretete az igazi szeretet, amely nem kopik el, nem fogy el.” Végül arra buzdítja olvasóinkat: „Az élő Krisztusról tanúságot tevő, hiteles keresztény életünk legyen elgondolkodtató mások számára, és döbbenjen rá a világ, hogy Jézus Krisztus „a feltámadás és az élet”! Ferenc pápa exkluzív interjúban beszél többek között a papi hivatások hiányának, a hit válságának, az ördög létezésének, a helyes imádságnak és a populizmusnak a kérdéseiről.

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg április 7-én a Semmelweis Egyetem (SE) Külső Klinikai Tömbjének Központi Betegellátó Épületében kialakított Szent Kamill-kápolnát, melyről Szív és mustármag című írásunk szól. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke Boldog Apor Vilmos püspök halálának évfordulóján vezetett virrasztást Győrben.

A Biblia üzenetét Füzes Ádám Kötött pályáról a teljes szabadságba és Pék Sándor Együtt még jobb című elmélkedései mélyítik el. Liturgikus jegyzettel segít az ünnep misztériumához közel lépni Fehérváry Jákó OSB A húsvéti örömének margójára, és Sztankó Attila Kit kerestek? című írásában. Martos Levente Balázs teológus a lap hasábjain elmélkedik A Megváltó hét szava a kereszten című írásában.

Az isteni irgalmasság vasárnapjára (április 23.) készülve az egyházi év aktuális olvasmányrendjében (A év) sorra kerülő Máté-evangélium tanításáról kérdeztük Kocsis Imre biblikusprofesszort, aki elmondta: „Jézus éppen azért vállalta a sorsát, hogy Isten szeretetét közvetítse; hogyan is lehetne közömbös az emberekkel”.

A mindennapi kenyér biztosítása, a legelemibb anyagi nehézségek enyhítése sok hívő számára nem tartozik az egyházi szolgálatok közé; ez csak olyasféle plusz segítség lehet, amely semmiképpen nem kötelessége egyetlen egyházközségnek sem. Az esztergomi Szent Péter és Pál-plébánia élelmiszerosztó szolgálatának meggyőző példája – melyet Valóra vált evangélium című riportunk mutat be – az ellenkezőjéről győzhet meg bennünket. Bogdán József vajdasági pap költővel beszélgettünk emlékekről, tájakról „A szavak néha kövek” című interjúnkban.

A magyar költészetben számtalan vers jelent meg a húsvétról, költőinket mindig foglalkoztatta Jézus Krisztus kereszthalála és dicsőséges feltámadása. Erről vall Jelenits István piarista szerzetes a vele készült beszélgetésben.

A húsvét jelenti nagypénteket, Jézus Krisztus önként vállalt kereszthalálát, de mindenekelőtt harmadnapon történt dicsőséges feltámadását. A kilátástalannak látszó szenvedésről és mindent felülíró reményről kérdeztük Elekes Szende pszichológust.

Ebben az esztendőben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a beat dallamvilágra épülő keresztény evangelizáló zene hazai reprezentánsa, az Eucharist együttes. Ebből az alkalommal beszélgettünk Gável Andrással, az együttes vezetőjével.

A 300 éves jubileumát ünneplő budapesti Piarista Gimnáziumban jártunk, ahol az iskola a rend gazdag hagyományaira visszatekintve fogalmazza meg a jövőre vonatkozó elképzeléseit, melyek között kulcsszerep jut a közösségépítésnek. Ezt mutatja be Az egy közös jövő felé című riport.

Gyereket gondozni-nevelni rendkívül drága mulatság, és ez már a pelenkázástól kezdve így van. A szülők hétről hétre azzal szembesülnek, hogy ha mindenből jót akarnak adnia gyermekeiknek, az anyagi erejük ehhez nem feltétlenül elegendő. A Katolikus Karitász és a Drogerie Markt (DM) közös akcióját néztük meg két nagycsaládnál járva, melyet a Pelenkaland című riportban mutatunk be.

Sokszor esik szó arról, hogy az egyházi jelenlét hatékonyabb formáit kellene megtalálni a mindennapjainkban, hogy jó lenne, ha a láthatatlan határvonalat, mely az „egyháziak” és a „világiak”, a hívők és a nem hívők között húzódik, a legtermészetesebben, a vendégszerető házigazda kedvességével tudnánk átlépni; minden értékünket bőkezű, vendégszerető módon kínálva fel a világnak. Ezt a titkot bírják Kecskeméten, a Parázs Pasztorális Központban, melyről Misszió a városban című riportunk szól.

A lap kulturális mellékletében Gundel Takács Gáborral, a népszerű televíziós kommentátorral, műsorvezetővel a családról, a hitről, a reformáció ötszázadik évfordulójáról, a média szerepéről s természetesen a futballról beszélgettünk.

Az Új Ember ünnepi lapszámát keressék a templomokban és az újságárusoknál!

Magyar Kurír
(ki)