Megnyílt Pécsen a dzsámi altemploma – KÉPGALÉRIÁVAL

Kultúra – 2015. augusztus 1., szombat | 17:03

Augusztus 1-jén megnyílt a dzsámi altemploma a látogatóközönség számára. A helyszíneket, a templom történetét korszerű technikai eszközök, virtuális rekonstrukciók és bemutatók segítségével ismertetik – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.

KÉPGALÉRIA - Klikk a képre!

A pécs-belvárosi templom (dzsámi) 2015. június 1-től nyitotta meg kapuit a turisták számára is. Augusztus elejétől látogatható az altemplom is, innen nyílt bejárat a templomba.

A belvárosban álló Gyertyaszentelő Boldogasszony-plébániatemplom eredete bizonytalan, de keletkezése összefügg a burgundiai származású Bertalan pécsi püspök (1219–1252) személyével és Szent Bertalan apostol jobbjának ereklyéjével. A Szent Bertalan-templomról szóló legrégebbi adatot a Velencében nyomtatott Pécsi Misekönyv (Missale) őrizte meg. A feltételezések szerint az első román kori templom a Zsigmond király ellen lázadó Horváti család csapatai pusztításának eshetett áldozatul a 14. század végén, és helyette építették fel a második, gótikus Szent Bertalan-templomot.

Hazánk páratlan műemléke a magyarországi török-iszlám építészet legjelentősebb alkotása is. A szamárhátíves, kaptármintázatú ablakokon keresztül zöldes-sárgás fények világítják meg a templombelsőt. Megcsodálható a szépen díszített, Mekka irányába tájolt imafülke, a mihrab, és egyes falrészeken fölfedezhetjük a Korán kalligrafikus sorait. A sekrestyék szomszédságában láthatók a Gázi Kászim pasa egykori fürdőjében használatos mosómedencék.

A látogató kelet és nyugat találkozásának igéző helyszínét, különféle vallások egymással kölcsönhatásba lépő szent tereit barangolhatja be modern eszközök, izgalmas interaktív elemek, animációk segítségével. Így a Pécs jelképének számító templomban megismerhetjük a különböző korokban más-más formát nyert építmény külső megjelenését és történetét.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria