Megtartották a Kanadai Magyar Papi Egység idei lelkipásztori találkozóját

Külhoni – 2018. május 18., péntek | 18:40

A Hamilton melletti Ancasterben tartották május 14. és 16. között a Kanadai Magyar Papi Egység idei lelkipásztori találkozóját Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök részvételével.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A több évtizedes múltra visszatekintő találkozót minden esztendőben megrendezik. A program célja, hogy erősítsék az észak-amerikai magyar lelkipásztorok közötti paptestvéri kapcsolatokat, elmélyítsék a lelkiséget, valamint megvitassák a magyar katolikus diaszpóra lelkipásztori ellátásának helyzetét.

A mostani találkozón részt vett Kiss G. Barnabás OFM (Detroit–Windsor), a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök észak-amerikai delegátusa; Licskó Szabolcs (Montreal); Miskei László (Welland); Forrai Tamás Gergely SJ és Jaschkó Balázs SJ (Toronto); görögkatolikus részről Angyal Lajos (Courtland) és Deák István (Toronto) parókusok.

A résztvevők imáikban megemlékeztek az év elején elhunyt Vas László egykori passaici (Egyesült Államok) magyar plébánosról és a napokban autóbalesetet szenvedett Deák Miklós kanadai parókusról.

A találkozó lelki programjait Cserháti Ferenc elmélkedései határozták meg. Első buzdításában idézte Ferenc pápát, aki a magyar püspökök tavalyi ad limina látogatásakor kiemelte a nyelvi és kulturális gyökerek megtartásának fontosságát a diaszpórában végzett lelkipásztori szolgálat kapcsán. A püspök második homíliájában Jézus egységre való felszólításához kapcsolódva a papi egységről és az egyházközség belső egységéről beszélt.

A lelkipásztori tapasztalatok megosztása során szóba került a helyi közösségek állapota, különös tekintettel az asszimilációt és szekularizációt erősen elősegítő társadalmi közegre. Cserháti Ferenc püspök beszámolt arról a tervről, melynek keretében hazai állami támogatással kívánják segíteni a nyugati magyar szórványközösségek építését és vallási nevelését. A találkozóra Montrealból érkező püspök Detroitban és Torontóban folytatta észak-amerikai útját.

Forrás: Forrai Tamás Gergely SJ

Fotó: Kiss G. Barnabás OFM

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria