Megújul a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola

Hazai – 2015. április 20., hétfő | 9:02

A nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 70,01 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül – adja hírül a Hajdúdorogi Metropólia.

A 82,36 millió forint összköltségvetésű beruházás az iskola gimnáziumi épületének energetikai korszerűsítését teszi lehetővé.

Az iskola 1920-as években épült régi szárnyának és az 1970-es években elkészült új szárnyának fűtési rendszere, meleg-vízellátása, hőszigetelése, valamint világítási rendszere mára teljesen elavult. Az április elején elkezdődött felújítási munkálatok célja, hogy megújuló energia felhasználásával kombinált energetikai fejlesztéssel az épület hőtechnikai adottságai javuljanak, fűtési, hűtési és használatimelegvíz-rendszerei korszerűsödjenek.

A beruházásban a belső udvari homlokzatok szigetelése, az utcafronti homlokzatok hőszigetelő vakolattal történő ellátása, a nyílászárók cseréje, valamint a meglévő gázos berendezések kiváltása kondenzációs kazános hőtermelőre, a hőleadó rendszer korszerűsítése és a helyiségenkénti szabályozás kialakítása, valamint a használatimelegvíz-rendszer korszerűsítése napkollektor telepítésével, illetve a villamosenergia-felhasználás csökkentése 15 kW-os napelemes rendszer beépítésével valósul meg. A projekt megvalósulásával az épület energetikai besorolása a G kategóriáról B kategóriára változik, ami a környezet károsanyag-terhelésének minimalizálásával jár.

A fejlesztés pozitív hatásait – az épület energetikai racionalizálásán túl – az intézmény gimnáziumi tanulói, pedagógusai, dolgozói és a diákok szülei is élvezhetik. Mindemellett a munkálatokkal Nyíregyháza városközpontjának egyik impozáns épülete újul meg. A görögkatolikus iskola épülete ugyanis a belváros szívében, a püspöki székesegyház szomszédságában található, ahol korábban a királyi katolikus gimnázium is működött.

A felújítás építészeti terveit Sziklay Csilla és Benyusz József építészmérnökök készítették, a gépészeti és energetikai terveket Bíró Roland gépészmérnök, a napelem telepítési tervét pedig Bárány Pál villamosmérnök.

A görögkatolikus oktatási rendszer 2012-ben vált teljessé Nyíregyházán, amikor Kocsis Fülöp érsek-metropolita megalapította a gimnáziumot.

Az általános iskola ma már több mint négyszáz tanulót számlál. Az első gimnáziumi évfolyam a 2015/2016-os tanév végén érettségizik.

Az intézményben a Környezet és Energia Operatív Program megvalósítása mellett hangsúlyt fektetnek a diákok környezettudatos nevelésére is – Isten teremtett világának megismerése, tisztelete és megbecsülése által.

A fejlesztési munkálatok 2015. április elején kezdődtek, és várhatóan júliusig tartanak.

Fotó: Hajdódorogi Metropólia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria