Megújult a csíksomlyói kegytemplom orgonája

Külhoni – 2015. május 20., szerda | 12:32

A helyreállítást orgonakoncerttel ünnepelték meg vasárnap a csíksomlyói kegytemplomban. A szentmise keretében Tamás József csíkszeredai segédpüspök megáldotta a felújított és korszerűsített hangszert. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség híradása.


Teljes felújításon esett át a kegytemplom több mint nyolcvan éves orgonája. Kristófi János orgonaművész, a nagyváradi székesegyház orgonistája, a Partiumi Keresztény Egyetem docense ünnepi koncerttel örvendeztette meg a híveket vasárnap este a felújított orgonán játszva.

A kegytemplom orgonájának javítási munkálatai 2012-ben kezdődtek meg. „Minden orgona időnként felújításra szorul. A csíksomlyói kegytemplomban, mivel eléggé nagy a napi mozgás, sok zarándok megfordul itt, nagyobb a por, időről időre tisztításra, portalanításra, karbantartásra van szüksége az orgonának” – mutatott rá Urbán Erik, a kegytemplom igazgatója.

Az 1930–31-ben készült hangszer tervezője Geyer József budapesti orgonatervező volt, kivitelezője Wegenstein Lipót és fiai. Az orgona 40 szólóváltozattal és 2824 síppal rendelkezik, a legmagasabb síp 5 méter, a legkisebb 1 centiméter.

Az 1990-es évek elején már végeztek egy általános javítást és átalakítást az orgonán. „Ez a felújítás tulajdonképpen az akkor elkezdett munkálatok folytatása. Akkor József atyáék és Walter Kindler, a temesvári alsóvárosi dóm orgonistája és karnagya elektromágneses vezérlésre szerelték a billentyűzetet. Most megjavították a meghibásodott alkatrészeket, beépítettek a hangszerbe egy Setzer-kombinációt is, amely az orgonista dolgát könnyíti meg a regisztráláskor, lehetővé teszi, hogy előre programozni lehessen a sípsorokat. Volt portalanítás, intonálás, hangolás. A játszóasztal teljesen fel van újítva. De a legfőbb, hogy teljesen elektronikus vezérlésű” – magyarázta Bíró János, a kegytemplom kántora.

Az orgona javítási munkálataiban több szakember működött együtt. „A munkálatokat megköszönöm Bakos-Mihály Károly és Sándor Péter orgonaépítőnek, munkatársaiknak, Sándor Gábornak, Darvas Antalnak, Nisztor Csabának, Malán Elemérnek, Pap Leventének, valamint Antal Istvánnak” – fejezte ki háláját Urbán Erik, aki elmondta, a felújításhoz szükséges pénzösszeg nagy része a kegyhelyre zarándoklóktól származik: „Hálásan köszönjük a testvérek adományait, amelyeket az orgonajavításra kihelyezett perselyben helyeztek el vagy banki átutalással juttattak el. Isten fizesse! Ebből látszik, hogy nemcsak a kegyhelyen szolgáló szerzetesek számára, hanem az ide zarándoklóknak is fontos, hogy a kegytemplom több mint nyolcvan éves orgonája változatlanul szép hangzású legyen, szépen szóljon, Isten dicsőítésére hangoljon.”

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria