Megújult a jászberényi katolikus középiskola

Kishírek – 2018. február 16., péntek | 15:08

Befejeződött a Jászberényi Katolikus Iskola és Középiskola Liska József Tagintézménye épületeinek energetikai fejlesztése. A hamarosan záruló projektet az Egri Főegyházmegye kezdeményezte a KEOP-7.13.0/15 pályázat keretében. Az épület átadása és megáldása január 31-én történt.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A beruházást teljes egészében a Széchenyi 2020 Környezet- és Energiahatékonyság Operatív Programból nyert európai uniós támogatás fedezi. A projekt összköltsége 250 millió forint volt.

Szabó László, az intézmény igazgatója köszöntőjében ismertette a részleteket. Kifejtette, hogy a napokban záruló, több mint féléves beruházás során az iskola, valamint a kollégium épületeinek energetikai korszerűsítése valósult meg. Az épületegyüttes Jászberény Város Önkormányzat tulajdonában van, melynek az Egri Egyházmegye a vagyonkezelője. A beruházás további célja az volt, hogy csökkenjen az épület káros anyag kibocsátása, az üzemeltetési és fenntartási költsége, valamint redukálódjon a fosszilis anyagok felhasználása is

Majd Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője mondott beszédet. Kifejtette, hogy az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően a jövőben fennmaradó pénzösszeget a diákokra és az oktatás fejlesztésére fordíthatják majd.

Ezt követően Barta Gábor, az Egri Főegyházmegye pályázati referense mutatta be a munkafolyamatokat. Elmondta, hogy a fejlesztés további célja volt az is, hogy a megújult iskolával a városkép, az épületben dolgozók és tanulók komfortérzete, valamint az itt élők életminősége is javuljon.

Szatmári Antalné alpolgármester hangsúlyozta, hogy továbbra is erősíteni kell a harmonikus összefogást a városvezetés és az egyházak között, majd pedig Kanyó Péter, a kivetelező cég projektmenedzsere ismertette részletesen a felújítás folymatait. Az épület új nyílászásórkat és hőszigetelést kapott, valamint új fűtési rendszert  építettek ki. Az így nyert várható megtakarítás akár az 50-60 százalékot is elérheti. 

A beruházás ismertetése után a diákok adtak rövid ünnepi műsort, majd Szántó József plébános megáldotta a megújult épületet.

Forrás: Jászberényi Katolikus Általános Iskola és Középiskola

Fotó: Nagy Tamás 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria