Megújult a miskolci görögkatolikus székesegyház

Hazai – 2015. február 25., szerda | 13:35

A több hónapos felújítási munkálatokat követően elbontották az állványokat a miskolci Búza téri görögkatolikus templom körül. A felújítás szigorúan követte a templom eredeti, száz évvel ezelőtti külső formáját – számol be a Minap.hu.

Az utóbbi években sokat romlott az épület állaga, ezért nagy szükség volt a felújításra, amit kormánytámogatással sikerült megvalósítani. A százmilliós beruházás eredményeként teljesen megújult a tető, amit cseréppel fedtek le a korábbi pala helyett, újravakolták a falakat, a régi üvegtéglákat színes ólomüvegre cserélték, valamint az épület akadálymentesítése is megtörtént. A templomot tovább bővítették, homlokzata is új arculatot kapott.

„Mivel jó három éve püspöki székesegyház is ez a templom, ezért több más szertartás is zajlik benne, nagyobb térre volt szükség, így az átalakításnak köszönhetően egy nagyobb püspöki sekrestye egészíti ki a szertartási rendet” – mondta Papp András, a Miskolc-Belvárosi Görög Katolikus Egyházközösség parókusa.

Még egy lépés van hátra: a templom környezetének rendezése. A tervek szerint egy magas falazatú kerítés veszi majd körül a székesegyházat.

„A megújult templom nem csak a hitközösségnek tetszik. Sokan megállnak, körbenézik a templomot, ami régi külsejével egy kicsit beleolvadt eddig a forgalmas Búza téri látványvilágba, most pedig kiemelkedik, és egy nagyon szép épülete Miskolc városának. Nemcsak a görögkatolikusok, hanem Miskolc város lakósainak az örömére is” – tette hozzá a parókus.

A felújított templomot bemutató, a Minap.hu által készített videoriport itt tekinthető meg.

Fotó: Minap.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria