Megújult a Piarista Nővérek rendháza Nagykárolyban

Külhoni – 2015. július 31., péntek | 16:15

Rendházuk felújításának köszönhetően még több gyermeken tudnak segíteni a Piarista Nővérek Nagykárolyban. Az épületben bővítették a közösség által vezetett család típusú gyermekotthont. Június 31-én sajtótájékoztatón számoltak be fejlesztési terveikről.

A sajtótájékoztatón Kürti-Bokor Judit nővér köszöntötte az újságírókat. Matuz Zsolt projektfelelős ismertette a felújítás részleteit, végül közösen végigjárták az épületegyüttest, a vendégeknek bemutatva a különböző termeket, azok rendeltetését – tájékoztatta szerkesztőségünket Józsa János, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye sajtóreferense.

A nővérek 2004-ben telepedtek le Nagykárolyban, ahol a kezdetektől család típusú gyermekotthont működtetnek hátrányos helyzetű, családot nélkülözni kényszerülő vagy családban veszélyeztetett gyerekek és fiatalok számára a Kalazanci Szent József plébánia melletti rendházukban. 2009-től szociális napközit indítottak a most felújított zárda melléképületében. A város közösségének igénye a nővérek szolgálatára már az első években megmutatkozott, ez pedig az idők során egyre nőtt. A plébánia melletti rendház így korán kicsinek bizonyult, szükség volt egy nagyobb, több személyt befogadni képes épületre. Ezért döntöttek a Szatmári Római Katolikus Püspökséggel közösen a nagykárolyiak által zárdaként ismert épületnek a felújítása mellett.

A Piarista Nővérek Kongregációja 2009 folyamán részt vett egy Európai Uniós pályázaton család típusú gyermekotthon fejlesztésére egy visszaszolgáltatott, reprezentatív, műemlék-jellegű épületegyüttesben. A támogatási szerződést 2013-ban írták alá, a pályázat két épület teljes felújítását - statikai megerősítés, külső-, belső tatarozás, új funkciók kialakítása: lakóterek, közösségi terek, közös konyha és ebédlő, tanulótermek, adminisztratív rész, tereprendezés, valamint a közműhálózat korszerűsítése - foglalja magába.

A beruházás összértéke 3.960.037,71 lej, a vissza nem térítendő támogatás értéke 3.092.658,64 lej. A járulékos, pályázaton kívüli kiadásokat, valamint az el nem számolható költségeket az egyesület saját forrásokból fedezte. A beruházás következtében egy korszerűen kialakított és felszerelt gyermekotthon valósult meg, lehetségessé vált a befogadott gyermekek körének életkor- és nem szerinti bővítése, kisgyermekes család és fiúgyermekes család szervezése.

Korábbi otthonukban a nővérek 21 leánygyermeket neveltek, a most felújított épületben azonban négy családba szervezve, összesen 44 gyermeknek biztosítanak otthont. Így a „kisgyermekes”, vegyes nemű családban 8 gyermek kap helyet (3-7 éves korig), a két leánycsaládban 24 (12+12) gyermek (7-18 éves korig, esetenként kiterjesztve a felsőfokú tanulmányok elvégzésének teljes időszakára is), a fiúcsaládban pedig újabb 12 gyermek (7-18 éves korig, esetenként kiterjesztve a felsőfokú tanulmányok elvégzésének teljes időszakára is).

A Piarista Nővérek Kongregációja feladatának tekinti elsősorban a szegény gyermekek és fiatalok érzelmi, kulturális, szociális és vallási értékekben való harmonikus és teljes növekedésének előmozdítását. Küldetésük a nehézségekkel küzdő – elhagyott, hátrányos helyzetű, családot nélkülöző vagy családban veszélyeztetett gyerekek és fiatalok nevelése, életkörülményeik javítása, megkülönböztetés nélküli felkarolása, integrációja vagy reintegrációja a családba. Az általuk nevelt gyermekeket arra irányítják, hogy Isten és embertársaik iránti kötelességüket teljesítsék, szabad és felelősséget vállaló személyekké váljanak, másokkal szolidárisak, igazságosak, nyitottak legyenek. Szükséges, hogy a gyermekek elkötelezzék magukat egy emberibb világ építése mellett, és képesek legyenek főszereplői lenni saját fejlődésüknek a társadalomban.

A Piarista Nővérek új otthonuk megáldását Kalazanci Szent József ünnepén, augusztus 25-én, ünneplik.

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria