Megújult a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda

2018. július 13. , péntek | 19:54

140 millió forintos kormányzati támogatással, mintegy 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda, amelyet július 12-én, csütörtökön adtak át.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele elmondta, apátsági közösségük célja, hogy a Tihanyba érkezők élményszerűen, hitelesen tudják megtapasztalni azt a gazdag szerzetesi hagyományt, amelynek alapvető eleme a lelki, szellemi és testi felüdülés. Hozzátette: a cukrászdát és az azt körülvevő udvart az apátság vendégfogadó központjává szeretnék fejleszteni.

A perjel elmondta azt is, hogy a 140 millió forintos kormányzati támogatással, mintegy 180 millió forintból megvalósult beruházás során modern, a megnövekedett vendégforgalom kiszolgálására alkalmas melegkonyhát és cukrászműhelyt hoztak létre, valamint kicserélték a Balatonra néző panorámaablakokat is. Az Apátsági Rege Cukrászdában olyan süteményeket és meleg ételeket kínálnak majd, amelyek a szerzetesi hagyományokból merítkeznek. Mihályi Jeromos példaként említette az apátság gyógynövénykertjéből származó mentával ízesített süteményt vagy a levendulás krémest.

Soltész Miklós államtitkár az avatáson úgy fogalmazott, az apátság által működtetett és felújított cukrászda közösséget teremt, és bemutatja, hogy az Egyház a társadalom olyan szerves részét képező közösség, „melyre támaszkodhatunk, amelytől tanulhatunk, és amely teljes természetességgel velünk együtt él”.

A Balaton Magyarország legnagyobb természeti értéke – jelentette ki Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A térség országgyűlési képviselőjeként hozzátette, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az érték mindenki számára hozzáférhető legyen, minél nagyobb vonzerőt jelentsen, és a Balaton Európa legbiztonságosabb és legvonzóbb idegenforgalmi régiója legyen. Ezt a célt szolgálja a bencés szerzetesközösség által végzett fejlesztés is.

A „Rege” presszó 1961. június 16-án nyílt meg. Nevét Garay János Rege a tihanyi visszhangról című művéről, vagyis a „tihanyi rege” jól ismert történetéről kapta. Garay Jánost (is) megihlette az apátsági templom északi faláról visszaverődő ekhó, így született meg a visszhang eredetének regéje. A Tihanyi Bencés Apátságot – egykori gazdasági udvarának területével együtt –1994-ben kapta vissza a Magyar Államtól a magyar bencés rend. Az apátság építtette fel 1996-1997 téli szezonjában a most fokozatosan megújuló cukrászdaépületet.

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság

Az apátság cukrászdája a félsziget egyik legszebb panorámájával várja a látogatókat.

A kínálat részét képezik a Tihanyi Bencés Apátság saját termékei: jellegzetesen helyi édességek, Gellért atya gyógyteái, az András király és Anasztázia királyné gyógynövényes-levendulás likőrök és a TICHON apátsági sörök.

A Tihanyi Bencés Apátság gasztronómiai kiállításaihoz kapcsolódóan idén június 1-től szeptember 30-ig, az Apátság nyitvatartási idejében (09:00–18:00) lehetőség lesz egybevont apátsági látogatásra és kóstolójegy megvásárlására a templom melletti Porta Pacis Látogatóközpontban.

Forrás: MTI

Fotó: Tihanyi Bencés Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19. , kedd
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

2019. március 19. , kedd
Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 19.

Mai evangélium – 2019. március 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,16.18–21.24a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle