Mentsük meg bolygónkat! – Bartholomaiosz pátriárka üzenetet küldött az ENSZ klímakonferenciájára

Kitekintő – 2017. november 14., kedd | 16:31

Az ökumenikus pátriárka felhívja a közösségeket és minden vallási vezetőt, hogy „gyakoroljanak erős nyomást a kormányokra és az illetékes testületekre a föld megvédése érdekében”. Bartholomaiosz üzenettel fordult az ENSZ 23. klímakonferenciájához, melyet november 6. és 17. között tartanak Bonnban.

„Jóllehet sokan elismerik, hogy a klímaváltozás ma az emberiségre nehezedő legsúlyosabb kihívás, mégis nagy az ellenállás minden változtatással szemben” – fogalmaz üzenetében Bartholomaiosz pátriárka. „Továbbra sem veszik tudomásul az idők jeleit, melyekhez hasonlókat eddig nem tapasztalhattunk: így a gleccserek olvadása, a gyakori szélsőséges időjárási jelenségek és főként ezek pusztító következményei a világ legszegényebbjeinek életére nézve.”

Szakmai körökben évtizedek óta ismerik a közös otthonunk, a Föld megóvásáért küzdő ökumenikus pátriárka erőfeszítéseit, aki az utóbbi években Ferenc pápával együtt emel szót a környezet védelmében. „Immár elfogadhatatlan a meghátrálás, és semmi nem igazolja, hogy tovább vesztegethetnénk az időt. Közös hivatásunk, hogy megoltalmazzuk minden testvérünk szakralitását és a Föld minden homokszemének egyedülállóságát azon a bolygón, amelyet otthonunknak nevezünk” – fogalmaz az egyházi vezető.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria