Mi a Nutella sikerének titka? – A Lourdes-i Miasszonyunk

Kitekintő – 2016. február 6., szombat | 20:10

Február 5-én tartják a Nutella nemzetközi napját. Ebből az alkalomból emlékezzünk arra, hogy feltalálója, Michele Ferrero buzgó katolikus volt.

Michele Ferrero a Nutella atyja volt, de az ő nevéhez fűződik a Mon Chéri, a Kinder csokik, s ezenkívül a Rocher. Az általa vezetett olasz cég számos termékének ő volt a megálmodója. A Ferrero cukrászatot a második világháborút követően, 1946-ban alapította a piemonti Albában. Napjainkban ennek az élelmiszeripari vállalkozásnak éves forgalma több mint 8 milliárd euró, amiből csak a „la Nutella” (ahogy Olaszországban hívják) 1,7 milliárd dollárt tesz ki. 2011-ben Michele Ferrero átadta a társaság vezetését fiának, Giovanninak, aki ekkor 50 éves volt.

Michele Ferrero a maga 26,8 milliárd dolláros vagyonával a leggazdagabb olasz, emellett mélyen hívő ember is volt. 1996-ban, a nevét viselő vállalkozás fennállásának 50. évfordulóján így vallott: „A Ferrero sikerét a Lourdes-i Szűzanyának köszönhetjük. Nélküle ez az egész vállalkozás nem jöhetett volna létre.” Az egész világon elterjedt cég mindegyik üzemében áll egy Szűzanya-szobor. Michele Ferrero, a cég vezetőinek társaságában minden évben elzarándokolt Lourdes-ba, és az alkalmazottaknak is szervezett zarándoklatokat a kegyhelyre.

Michele Ferrerónak igazi nagyhatalmat sikerült felépítenie, hiszen kiváló innovatív képességgel állított elő minőségi termékeket. „Az volt a célom, hogy a cég egyre szilárdabb, biztosabb alapokon álljon, és minél erősebb legyen, mégpedig azért, hogy minden dolgozómnak biztos, tartósan jó munkahelyet teremthessek” – nyilatkozta 2006 júniusában a La Stampa napilapnak. Az alapítócsalád ellenőrzi a Nutella terméket, ami a cukrásztermékek élvonalába tartozik világszerte. A cég 53 országban van jelen, több mint 34 ezer alkalmazottal dolgoznak; tulajdonukban 20 gyártóüzem és 9 gazdaság van.

A leghíresebb cukrász valójában nemcsak egy kisebb vállalkozást örökölt apjától, hanem a sikeres, kakaóból és mogyoróból készült Supercrema receptjét is. A második világháború után csak korlátozott mennyiségben lehetett kakaóhoz jutni Olaszországban, viszont a helyi mogyorótermesztés bőséges nyersanyagot szolgáltatott. Ezért a masszához őrölt mogyorót kevertek, a kakaópor mennyiségét ezzel csökkenthették: így jutottak el a ma ismert könnyen kenhető, lágy és selymes ízű masszához. Michele Ferrero végül 1964-ben átkeresztelte a Supercremát Nutellára. Napjainkban a cég 365 ezer tonnát ad el belőle évente.

Forrás: Aleteia

Fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(mm)

Kapcsolódó fotógaléria