A vallások közötti toleranciára hív húsvéti üzenetében Rangun érseke

Nézőpont – 2014. április 17., csütörtök | 9:01

Charles Bo, Rangum érseke április 20-án, húsvétvasárnap, ünnepi homíliája során nyújtja át húsvéti üzenetét a híveknek – tájékoztat a Vatikáni Rádió magyar nyelvű honlapja.

A vallások közötti nagyobb tolerancia előmozdítása olyan feladat, amely elsősorban a vallási vezetőket illeti. Hangsúlyozzák azt, ami szent és jó egy bizonyos vallásban, anélkül hogy támadnának más vallásokat, mert az egység a sokféleségben az, ami áthatja sorsunkat – fogalmaz a rangumi érsek.

Az Asianews hírügynökségnek küldött szövegben Mianmar békéjének és jólétének jövőjét emeli ki, amelyet egykor háborúk és menekültek áradata gyötört, és most új nehézségekkel és kihívásokkal kell szembenéznie. A ranguni érsek emlékezteti a közösséget, hogy minden keresztény feladata a korlátok és a falak lebontása az önmagával, embertársaival és a teremtett világgal való kiengesztelődés alapelvei szerint.

A ranguni érsek imádságra hív, hogy ne illuzórikus hajnalra ébredjen a lakosság, és hogy ne hamis legyen az ébredés a volt Burma közelmúltbeli történetéből. Utal arra az öt „szögre”, amely árnyat vethet az új Mianmarra: kényszer-kisajátítások, náci csoportok által keltett vallási gyűlölet, gazdasági neoliberalizmus, folyamatos konfliktusok az etnikai kisebbségek és menekültek által lakott területeken, valamint pénzügyi politika, amely csak a gazdagoknak kedvez.

A ranguni érsek reményének ad hangot, hogy minden hívő meg tudja tapasztalni a kiengesztelődést családjában és az ország különböző közösségei között. Szükség van a teremtett világgal való kiengesztelődésre, amely a föld és annak javai védelmét jelenti.

Üzenete végén Bo érsek megállapítja: Mianmarban nagyobb vallási toleranciát kell teremteni. Ez a feladat a vallási vezetőkre hárul, mert csak akkor tudjuk előmozdítani a saját vallásunk ügyét, ha tisztelünk más vallásokat is.

A ranguni főegyházmegyében százezer hívő él a 14 milliós lakosság körében. A területen 39 plébánia található. Mianmarban több mint 135 etnikum és kisebbség él. Sok felekezetű ország, bár az államvallás a buddhizmus (80 százalék). A keresztények és a muzulmánok a lakosság 4 százalékát teszik ki, közülük 1 százaléknyi a katolikusok száma.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria