Miért hiszek? – Gáncs Péter evangélikus püspök Isten gondviselő szeretetéről

Hazai – 2015. május 21., csütörtök | 13:00

Kránitz Mihály teológus mutatta be május 20-án a „Miért hiszek?” sorozat Gáncs Péter evangélikus elnök-püspökkel készült interjúkötetét Budapesten, a Deák téri evangélikus gyülekezet tanácstermében. A kötet a Kairosz Könyvkiadó gondozásában jelent meg „Nyitott ajtót adtam eléd…” címmel.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kránitz Mihály, az Ut Unum Sint Ökumenikus Intézet elnöke könyvismertetésében arról beszélt, mivel gazdagítja két ember – Gáncs Péter és Zimányi Ágnes – az élet nagy kérdéseiről folytatott párbeszéde az olvasót.

Az emberi élethelyzetek sokszor ismétlődnek, ezért tanulságosak, továbbá bátorítást és vigasztalást adnak – mondta a katolikus teológus, majd rámutatott annak jelentőségére, hogy  ezúttal egy történelmi egyház püspök-elnöke szólal meg a Miért hiszek? sorozatban. Úgy vélte, amikor egy püspök szólal meg, a megbízatásából fakadó ismeretet, tudást, lelkesedést, kegyelmi meghívást kell továbbadnia, közölnie az egyház építése érdekében.

Kránitz Mihály kiemelte, hogy a párbeszéd nemcsak az embert, hanem az általa képviselt ügyet is közelebb hozza az olvasóhoz. A „Nyitott ajtót adtam eléd…” című kötet betekintést nyújt a Magyarországi Evangélikus Egyház életébe, megismertet egyházszervezetével, jelenlegi helyzetével, ugyanakkor a rendszerváltás előtti másfél évtized történéseiről is szó esik benne.

A kötet kortörténeti dokumentum: a személyesen megélt helyzetek alapján ad korrajzot, külön értéke a személyes narratíva – mutatott rá a teológus.

Ezt követően méltatta a megszólalás nyíltságát és szabadságát, elismeréssel szólt a megnyilatkozásban tetten érhető párbeszédkészségről, ökumenikus elkötelezettségről.


Zimányi Ágnes a kötet Jelenések könyvéből származó, Isten gondviselő szeretetéről tanúságot tevő címének értelmezésére kérte Gáncs Pétert.

Az evangélikus püspök elmondta, a „Nyitott ajtót adtam eléd...” egy olyan bátorító jézusi mondat számára, mely megidézi a karácsonykor megnyíló eget, a húsvétkor feltáruló sírt, a pünkösdkor Isten felé megnyíló lelkeket. Gáncs Péter visszaemlékezett a könyvet megalapozó beszélgetésekről, melyek ugyancsak ablakot, ajtót, kaput nyitottak, és arra buzdított, legyünk bátrak kérdezni. Életére tekintve az Isten részéről megtapasztalt nyitottságról beszélt: „Ha úgy éreztem, nincs tovább, mindig nyílt valami más, egy új ajtó. Isten ad perspektívát.”


A könyvsorozat címében és a bemutatón is megfogalmazott „Miért hiszek?” kérdésre válaszolva Gáncs Péter hangsúlyozta: az ember nem adhat kétszer ugyanolyan választ, hiszen a hit formálódik.

Majd fordított a kérdésen: „Kiért hiszek?”, és így válaszolt: „Jézus a bizalmával ajándékozott meg, ezért hiszek.” A hit továbbadásának feladatáról szólva pedig elmondta, tanúskodnunk kell arról, aki fel tudja ébreszteni a hitet. Sok csatorna áll ehhez rendelkezésünkre, köztük a sajtó és az internet, de nagyon fontosak a klasszikus lehetőségek, így az istentisztelet és a közösségnek otthont adó gyülekezeti terem.

A „Nyitott ajtót adtam eléd…” című kötet egy római katolikus és egy evangélikus hívő párbeszéde. Az evangélikus püspök elmondta, kihívásként, ugyanakkor gazdagító lehetőségként élte meg, hogy hitéletük evidenciáit megvilágíthatta. Végül reményét fejezte ki, hogy a „beszélgetőkönyvecske” révén is gazdagodhat az ökumenikus párbeszéd.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria