Migráció: szolidáris-e Európa?

Kitekintő – 2015. április 25., szombat | 17:56

A menekültügy témájában tartott április 23-i brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozón a tagállamok vezetői úgy döntöttek, hogy megerősítik a Triton elnevezésű mentőműveletet – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A Triton elnevezésű mentőművelet mindössze maximum 30 tengeri mérföldes hatósugarú. Nem világos jelenleg, hogyan sikerül megmenteni azokat a bevándorlókat, akik a líbiai partok közelében szenvednek esetleg hajótörést.

Az olasz püspöki konferencia Migrantes Alapítványának elnöke, Giancarlo Perego prelátus a Vatikáni Rádiónak elmondta: Az európai csúcstalálkozó egy olyan Európa apró lépéseit mutatta meg, amelyik bizonytalan és fél szembenézni a líbiai partokon zajló drámával, fél foglalkozni azzal a 200 ezer migránssal, akik tavaly Európába érkeztek, nem beszélve a halottakról. Kis lépések történtek tehát. Ha igaz, megemelték a ráfordítandó összeget, amely így nagyjából elérte azt, amit eddig Olaszország egymaga ráfordított a Mare Nostrum mentőműveletre.

Küzdenek az emberkereskedelem ellen is, teljesen elfeledkeznek azonban több olyan szempontról, amely alapvető lenne, és amelyet az ENSZ is megkövetel. Ezek között volt a humanitárius folyosó létrehozása és az európai országok részéről a menekültek nagyobb számú befogadása. És újra elfeledkeznek a tengeri mentésről. Ebből a csúcstalálkozóból tehát vesztesen került ki a szociális és szolidáris Európa – magyarázta az olasz Migrantes Alapítvány igazgatója.

Majd hozzátette: Mivel az egyes tagországok önkéntes alapon fogadják be a bevándorlókat, igen nagy eltérés tapasztalható a földrészen. Sajnos még mindig különálló nemzetekben gondolkodunk, félünk együttesen vállalni ezt a súlyos problémát, amely egész Európa jelenlegi és jövőbeli biztonságát érinti. Nem sikerült meghatározni egy jelentősebb létszámot arra, hogy minden EU-tagország hány bevándorlót fogadjon be. 5 ezer emberről beszéltek, ami elenyésző szám, ha azt nézzük, hogy az olasz önkormányzatok a minap 40 ezer ember befogadására tettek javaslatot. Tehát ebből kitűnik, hogy nincs meg a hajlandóság arra, hogy ezt a társadalmi problémát együttesen oldjuk meg, szolidaritással fordulva a menekültjogot kérők felé.

Vajon első megközelítésben megoldást jelenthet-e az emberkereskedelemre az, ha bombát dobnának a hajókra? Egyáltalán nem – erősítette meg az olasz püspöki konferencia migránsügyi igazgatója. – A szakértők véleménye szerint a hajók megsemmisítése nagyon veszélyes megoldás volna, arról nem szólva, hogy nem hozna eredményt. Azt az érzést keltené, hogy fegyveres beavatkozás történik egy ország belügyeibe, amely már így is súlyos feszültségeket él át, tehát tovább szítaná a feszültséget az európai országok felé is.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria