Milánóban énekelt a Váci Székesegyház kórusiskolája és a Szent Cecília kórus

Kishírek – 2015. szeptember 2., szerda | 12:41

Augusztus 20-án a milánói EXPO-n énekelt a Váci Székesegyház kórusiskolája és a székesegyház Szent Cecília kórusa – számol be a Váci Egyházmegye.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szőcs Géza kormánybiztos és Gyurcsán Judit jóvoltából az EXPO-n és a milánói katedrálisban képviselték hazánkat és a Váci Egyházmegye zenei életét a Váci Székesegyház egyházzenei intézményei.

A magyar pavilonban a debreceni népzenészek és akrobatikus művészek után sorakoztak fel a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusa és a Váci Székesegyházi Kórusiskola énekesei, akiket a magyar néptánccsoport és népi zenekar követett.

A zenészek hangszerein felcsendültek ősi keleti eredetű népzenei dallamaink, a kórus pedig nyugati típusú európai zenei kultúránkat képviselte.

Az EXPO-n mintegy kétszáz nemzet mutatta be hagyományait és értékeit. A magyar pavilonnal közvetlenül szemben helyezkedett el a Vatikáni kiállítás, ahol nagy sikerű hangversenyt adtak a váci énekesek. Szólót énekelt Verbay Csaba, a kórusiskola tanulója. A koncerten jelen volt Bernard Barsi monacoi érsek és Mario Delpini milánói püspök. A hangverseny végén elismerésüket fejezték ki az éneklésért, gratuláltak és köszöntésüket küldték a Váci Egyházmegye híveinek.

A magyar pavilonban ezután Varga László karnagy beszédet mondott és augusztus 20-a alkalmából megszentelte az új kenyeret. A nap további részében Bogányi Gergely adott koncertet.

Augusztus 21-én a Váci Egyházmegye kórusai a milánói katedrálisban énekeltek szentmise keretében Angelo Scola milánói bíboros érsek jóvoltából.

Fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria