Milánói világkiállítás: bemutatták a Szentszék pavilonját – KÉPGALÉRIÁVAL

Kultúra – 2015. április 17., péntek | 13:31

A Szentszék Sajtótermében április 14-én bemutatták a milánói expó szentszéki pavilonjának terveit az újságíróknak. A mértéktartó épület, amely a magyar pavilonnal szemben áll majd, a világkiállítás egyik legkisebb pavilonja lesz mintegy hárommillió eurós költséggel – közli a Vatikáni Rádió.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A milánói expón való részvételével a Szentszék megerősíti, hogy fontos jelen lenni és részt venni a Föld jövőjét illető döntő kérdések vitáiban. A pavilont az olasz püspöki konferenciával és a milánói főegyházmegyével együttműködésben valósították meg. Az épület falára tervezett mottók bibliai idézetekből származnak: „Nem csak kenyérrel” és „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”. Ezek a kifejezések a kenyér – mint az étel egyetemes szimbóluma – két aspektusát mutatják be. Egyetemes jelképről van szó, mert a kenyér minden kultúra része, és nemcsak azért, mert az ember az, amit megeszik, hanem metaforikus jellege miatt is. Spirituális aspektusa, hogy „nem csak kenyérrel él az ember” – hangsúlyozta a sajtóbemutatón Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke.

A szentszéki pavilonban fotókiállítás, két fontos művészeti tárgy (Tintoretto: Az utolsó vacsora és Rubens: Az Eucharisztia megalapítása című festménye), filmvetítések és különböző témákról szóló eseménysorozat várja majd az érdeklődőket. A tárlat négy különböző dimenziót mutat be: egy megóvandó kertet, egy megosztásra váró ételt, egy fogást, amely nevelő hatású és egy kenyeret, amely jelenvalóvá teszi Istent a mai világban.

Domenico Pompili prelátus, az olasz püspöki konferencia titkárhelyettese kiemelte: megismertetik a látogatókkal, hogy az olasz egyház mit tesz az étkezés biztosítása terén a rászorulókért. Olaszországban közel négymillióan élnek az élelmezési létminimum alatt, 70%-uk olasz állampolgár. 15 ezer jótékonysági intézmény működik élelmiszerbankokon, menzákon keresztül vagy más formában, amelyek segítséget nyújtanak a szükséget szenvedőknek. Arról a tevékenységről is szó lesz, amelyet az egyház kulturális területen folytat azáltal, hogy az étel megfelelő felhasználására nevel. Egyházmegyei szinten több mint ezer válságkezelő kezdeményezés indult el az országban.

A milánói főegyházmegye képviseletében Luca Bressan prelátus, a kultúráért, a karitatív tevékenységért, a misszióért és a szociális tevékenységért felelős püspöki helynök arról tájékoztatta az újságírókat, hogy május 18-án a Dóm téren kerül sor egy nagy rendezvényre, amely bemutatja, hogy az egyház miért van jelen a világkiállításon. Az esemény az egyenlőtlenség témájára hívja fel a figyelmet, amivel Ferenc pápa gyakran foglalkozik, és arra a kötelezettségre, hogy az egyháznak tennie kell az élelemhez jutás jogáért.

Rubens: Az Eucharisztia megalapítása

Az Úrnapja, az Oltáriszentség ünnepe június 7-én is különleges alkalom lesz arra, hogy tanúságot tegyen az egyház a világnak arról, hogy a táplálkozás, az ember jövője és a teremtett világ a kenyérből fakad, amely valójában Jézus Krisztus teste. Ez a testet öltött isteni szeretet.

Tintoretto: Az utolsó vacsora

A teremtett világ ünnepe címmel is terveznek egy rendezvényt – az ortodox egyház kedvelt témájáról –, amely ráirányítja a figyelmet arra, hogy keresztényként nem lehetünk nem környezetvédők. Október 27-én imanapot tartanak a békéért, amelyet II. János Pál hirdetett meg Assisiben. Párbeszéd, böjt, nagy vallási hagyományok emlékeztetnek majd arra, hogy fontos előmozdítani az igazságosságot és a szolidaritást.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Famiglia Cristiana

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria