Mindszenty-szobrot avattak Kisnémediben

Hazai – 2017. április 24., hétfő | 16:00

Beer Miklós váci megyéspüspök áldotta meg Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobrát április 22-én a Pest megyei Kisnémediben.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szoborvatón úgy fogalmazott, Mindszenty József nem ismert megalkuvást, nem kötött kompromisszumot, nem engedett egy jottányit sem az elveiből, a hitéből, a magyarságából, de mindig békés eszközökkel küzdött.

Olyan értékeket képviselt, amelyek nagy veszélyben voltak abban a korszakban, amelyben tevékenykedett, amikor ő állt a magyar egyház élén. Sosem félt, amikor emberek, embercsoportok, nemzetek érdekében kellett megszólalni – mondta.

Az államtitkár emlékeztetett arra, a hercegprímás nemcsak forradalomnak nevezte 1956-ot, hanem szabadságharcnak. Mindszenty József a nemzeti, vallási szabadságharc fontos szimbóluma, olyan értékeket jelenít meg, amelyek miatt érdemes magyarnak, hívőnek lenni – fűzte hozzá.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, a térség országgyűlési képviselője beszédében azt emelte ki, hogy Mindszenty József példát jelent hazaszeretetből és egyházszeretetből.

Mindszenty bíboros olyan korban állt az Egyház élén, amelyben meg kellett küzdeni annak jogaiért. Személyében is megszenvedte ezt a küzdelmet, mégis ki tudta jelenteni: „senkivel szemben nincs gyűlölet a szívemben”.

„Szükségünk van olyan helyekre, ahol fejet hajthatunk, ahol hálát adhatunk, és ahol imádkozhatunk” – fogalmazott Beer Miklós váci megyéspüspök az ünnepségen, hozzátéve: ez a szoboravatás alkalom a főhajtásra, az imádságra, a hazáért, a nemzetért, az Egyházért való fohászkodásra.

A Hősök parkjában felállított egész alakos szobrot, amely Czifra Tamás alkotása, Rétvári Bence és Harrach Péter avatta fel, ezt követően Beer Miklós váci megyéspüspök, Faragó Artúr plébános és Kiss Róbert diakónus áldotta meg az alkotást.

Az ünnepség végén – amelyen részt vett Edelman György polgármester is – a résztvevők koszorút helyeztek el a szobornál.

Forrás: MTI

Fotó: MTVA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria