Misézni készülő papot öltek meg a Fülöp-szigeteken

Kitekintő – 2018. június 13., szerda | 18:28

Richmond Nilo a harmadik pap, aki az elmúlt hat hónapban életét vesztette az ázsiai országban. A lelkipásztor Saragozza városában a Havas Boldogasszony-kápolna oltára mögött állt, amikor halálosan megsebesítették június 10-én, vasárnap.

Richmond Nilo vasárnap este a szentmise bemutatására készült. A nyomozás első eredményei szerint két, eddig még nem azonosított fegyveres lőtt négyszer a papra.

A gyilkosság híre kevesebb mint egy héttel azután érkezett, hogy egy másik pap lövöldözés közben megsérült Calamba városában. A Fülöp-szigeteki püspöki konferencia közlése szerint Nilo atya a harmadik katolikus pap, aki 2017 decembere óta gyilkosság áldozata lett.

Mark Ventura életét április 27-én két lövedék oltotta ki, miközben gyermekeket áldott meg a szentmisén az ország északi tartományában, Cagayanban. „Ez barbár tett, és kérjük a hatóságokat, hogy azonnal cselekedjenek, derítsenek fényt a bűntény elkövetőire, majd adják át őket az igazságszolgáltatásnak” – nyilatkoztak akkor a Fülöp-szigeteki püspökök. „Sokkoló esemény” – fogalmazott Fernando Milani, a Külmissziók Pápai Intézetének regionális elöljárója. Felidézte a nyolc évvel ezelőtt meggyilkolt Fausto Tentorio esetét, aki Mark atyához hasonlóan a helyi közösség védelmére kelt, amikor a bányászati vállalatok fenyegették a híveket.

„Köszönjük a biztatást elsősorban Ferenc pápának. A helyi egyház mindig a szegények oldalán áll – fogalmazott Fernando Milani. – Itt a törzsi közösségek az utolsók közé tartoznak, lassan eltűnnek, mert ők a leggyengébbeket képviselik a kitermelő vállalatok hatalmas gazdasági és politikai érdekeivel szemben.” Gattaran környéke, ahol Mark Ventura szolgált, híres arany- és rézkitermelőhely. „Szerzetestársunk áldozata buzdítást kell hogy jelentsen az Egyháznak, hogy folytassa azok védelmezését, akiknek hangját senki nem hallja meg.”

Tavaly december 4-én Marcelito Paezt gyilkolták meg Jaenban, miután részt vett egy politikai fogoly kiszabadításában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria