Missziós napokat rendeznek májusban Budapesten

Hazai – 2016. április 28., csütörtök | 9:03

Május első hetében missziós napokat szervez több katolikus lelkiségi közösség a józsefvárosi plébánia közreműködésével. A „Májusi Missziók Budapesten” elnevezésű programsorozatot Erdő Péter bíboros áldásával és támogatásával rendezik meg.

A missziós összefogás kezdetei még 2007 nyarára nyúlnak vissza, amikor sokakban nagy erővel fogalmazódott meg a kérdés: Hogyan adhatunk keresztény választ korunk kihívásaira? A Székely János segédpüspök körül alakuló missziós összefogás tagjai számára egyértelmű volt a válasz, hogy ez csak megújuló hittel, imádsággal és misszióval lehetséges.

A formálódó Magyar Városmissziós Szövetséget alkotó mintegy húsz közösség vezetői úgy érzik: minden erejükkel annak a lelki ébredésnek a beteljesülésén kell dolgozniuk, amelyet Szent II. János Pál pápa az evangélium „új tavaszaként” jövendölt meg a harmadik évezredre (vö. Redemptoris missio 86). Az összefogás első nagyobb akcióját azok a missziós napok jelentik, amelyeket május 5. és 8. között rendeznek Budapesten.

Az esemény komoly imádságos előkészítéssel indul: május 5-én, csütörtökön déltől péntek délig 24 órás dicsőítést tartanak a Horváth Mihály téri Szent József-plébániatemplomban számos zenekar, énekes és imádkozó részvételével. Ennek kiemelkedő eseménye az a dicsőítő est, amelyet Csiszér László és zenekara vezet majd a 17 órakor kezdődő szentmise után.

Május 6-án, pénteken fél 2-kor indul a Szent József-templom elől az a hitvalló menet, amely a délutáni utcai evangelizáció színhelyére, a Blaha Lujza térre vezet. Itt egészen este 7 óráig várják azokat, akik lelki dolgokról beszélgetnének a Meghallgatlak-sátorban, vagy akik gyónni szeretnének a Sátor-kápolnában. A felállított színpadról dicsőítő énekek és tanúságtételek hangoznak majd el, s a szegényekre gondolva ételadományokat is osztanak. Este 8 órakor kezdődik a Cor et Lumen Christi Közösség szolgálata Találkozás a gyógyító Jézussal címmel a Szent József-templomban. A hitébresztő est során imádkoznak majd a jelenlévő betegekért.

Hasonló lelkülettel kezdődik a május 7-i, szombati TŰZ ifjúsági evangelizációs találkozó, amelynek házigazdája az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség. Áprilisban az Uránia filmszínházban rendezték meg a találkozót, a májusi esemény helyszíne a Szent József-templom lesz. A 16 órakor kezdődő dicsőítés után mások mellett elhnagzik majd egy agydagantból gyógyult édesanya tanúságtétele is. Jézus új életre szólító evangéliumát Arm Katalin, a Szent András Evangelizációs Iskola munkatársa, valamint Kunszabó Zoltán diakónus közvetíti majd. A találkozó csúcspontján, 18 órakor szentmisét mutatnak be, amelynek szónoka és főcelebránsa Székely János püspök lesz. A liturgia végeztével kezdődik a közbenjáró imaszolgálat, ahol hitbéli megerősödésért, kapcsolatok rendeződéséért, testi-lelki bajok orvoslásáért hívják majd segítségül a Szentlelket.

Május 8-a, vasárnap délelőtt a gyermekeké, a családoké. A fél 10-kor a Fővárosi Művelődési Házban (XI. Fehérvári út 47.) kezdődő családi délelőttön bábelőadással, vidám játékokkal várják a nagyobb óvodásokat és a kisiskolásokat. 11.30-tól Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára által bemutatott szentmise zárja a rendezvényt.

A missziós napok minden programjára ingyenes a belépés. A szervező közösségek tagjai várják azokat is, akik még nem vallják magukat kereszténynek, de nyitottak azok tanúságtételeinek meghallgatására, akik már befogadták a hit ajándékát.

Forrás: Új Jeruzsálem Katolikus Közösség

Fotó: Városmisszió Budapest 2007/Mihályi Tibor

Magyar Kurír