Mit ér egy emberi élet?

Megszentelt élet – 2014. november 19., szerda | 15:25

Giampiero de Nardi szalézi misszionárius beszélt guatemalai munkájáról az Agenzia Info Salesiana portálnak. A Szaléziak.hu írását adjuk közre.

„»Mit ér egy emberi élet?« Ez a kérdés szinte értelmetlennek tűnik egy olyan világban, ahol a gyógyszer és a gyógyítás az emberi jogok közé tartozik, és az életünk nincs állandó veszélyben. „De ez nem mindenhol van így” – emlékeztet Giampiero de Nardi szalézi misszionárius.

Minden este ételt osztanak azoknak a szegény embereknek, akik elkísérik a betegeket a kórházba. A múltkor egy kislányt hoztak be. Vészhelyzet volt – megmarta egy kígyó. A barbamariglia egy olyan kígyó, amelynek marása néhány óra leforgása alatt megöli az embert. Az orvos azt mondta a családnak, hogy a kórházban kifogyott a szérum. Felhívták a legközelebbi kórházat Peténben – nem volt ott sem. „Szeretném világossá tenni: az, hogy nincs kígyómarás elleni szérum Peténben, olyan, mintha nem volna aszpirin Olaszországban” – teszi hozzá a szerzetes. A mérges kígyók nagyon gyakoriak, és egyre sűrűbbek a kígyómarásos esetek. Azt mondták az anyának, hogy megpróbálhat venni szérumot a gyógyszertárban, hátha nekik van. Egy injekció ára 550 quetzal, az asszony pedig szegény. Még ennivalóra sincs pénze, és legalább nyolc ampullára volna szükség, hogy a gyermek biztosan életben maradjon. Mindössze egy ampullát sikerült vásárolniuk. A gyerek életben maradt, már két napja a kórházban van. „Az őt érő kígyómarás nem volt annyira súlyos, de ami engem leginkább sokkolt, az a nemtörődömség volt, amivel az orvos kijelentette a családnak: «Nincs szérum, a lánya meghal, nem tudunk tenni semmit»” – mondja a szalézi misszionárius.


„Mit ér az élet?” Az emberi élet üzlet. Azok az emberek, akiknek van pénzük, élnek. A többiek megtesznek mindent, ami tőlük telik a Guatemalában tapasztalható öldöklés közepette.

„Aznap éjjel találkoztam egy nővel a plébániáról, akit felvettek a kórházba. A saját otthonában volt, amikor egy eltévedt golyó a hasába fúródott. Szerencsére megmenekült, mert a golyó nem ért létfontosságú szervet. Sok ház fából készült, és a golyók gond nélkül átmennek a falakon. Még otthon sem lehet békében ülni, ott is szüntelen veszélyben van az ember. Mindig fennáll a lehetősége annak, hogy megölik, habár semmi rosszat nem tett. A legtöbb ember számára az élet nem érték. Ölni könnyű. Elég valószínű, hogy miután kiraboltak, meg is fognak ölni. A misszióban  a halál kultúrája ellen harcolunk, és próbálunk felépíteni egy új kultúrát, az élet kultúráját” – nyomatékosította Giampiero de Nardi atya.

Fotó: ANS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria