Monumentális betlehemes homokszobrokat állítottak Jesolóban

Kitekintő – 2014. december 16., kedd | 16:13

Az észak-olaszországi Jesolóban december 6-án nyitották meg a tizenharmadik homokszobrokból álló betlehemes kiállítást. Az alkotásokat a különleges műfaj legjelesebb művészei készítik. A Szaléziak.hu hírét közöljük.

Az idei kiállításon a béke egy kiemelkedő szószólójának fenntartott helyen Bosco Szent János hatalmas homokszobra látható.

2002 óta karácsony előtt a világ legjobb homokszobrászai érkeznek a Veneto régióbeli tengerparti városba, hogy a karácsonyi ünnepkörhöz köthető monumentális alkotásokat építsenek. Az érdeklődés évről évre nő, egyre több a látogató, és egyre nagyobb elismerésben részesül a rendezvény egész Olaszországban. Ez idáig több mint 900 ezer látogató csodálta meg a Jézus születéséhez kapcsolódó evangéliumi jelenetek különleges ábrázolásait.


A kiállítást minden évben egy olyan szobor vagy szoborcsoport is gazdagítja, amelyet a béke egy kiemelkedő szószólójának szentelnek, olyanoknak, akik világszerte a békét és megbékélést hirdették a népek között. Idén ezen a fontos helyen egy Bosco Szent Jánost ábrázoló szobor szerepel, születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére. Újdonság, hogy a homokszobrok megjelenítenek néhány epizódot is a szent életéből, így a szalézi világ még nagyobb figyelemmel fordul az idei rendezvény felé.


Az elmúlt években a békeszerzők közül többek között II. János Pál pápa, Mahatma Gandhi, Teréz anya, XXIII. János pápa, Nelson Mandela, I. János Pál pápa és Assisi Szent Ferenc alakját mintázták meg homokból.


Ahogy a korábbi években is, Damon Farmer kézzel festett háttérképei emelik valószerű dimenzióba a látványt, perspektívát és mélységet kölcsönözve a homokból megmintázott jeleneteknek.

Az idei kiállítás művészeti vezetője Richard Varano, a tizenkét homokszobrász pedig: Damon Farmer (USA), Ilja Filimontszev (Oroszország), Pavel Mjlnyikov (Oroszország), David Ducharme (Kanada), Susanne Ruseler (Hollandia), Marielle Heesels (Hollandia), Baldrick Buckle (Hollandia), Nyikolaj Torkhov (Oroszország), Radovan Zivny (Csehország), Arianne von Rosmalen (Hollandia), Nicola Wood (Anglia), Slava Borecki (Lengyelország). Az idei munkákban részt vesznek a velencei M. Guggenheim művészeti középiskola hallgatói is Marco Lorusso vezetésével.


Néhány technikai adat: 460 négyzetméternyi kiállítási területen 650 tonna homokot használtak fel a szobrászok, akik november 22-től december 2-ig dolgoztak műveiken. Az esemény több mint százezer látogatót vonz évente.

A monumentális homokszobor-kiállítást december 6-án délután nyitották meg Jesolóban, az alkotásokat a Piazza Marconin 2015. február 1-jéig lehet megcsodálni.


A belépés díjtalan, de a kiállításhoz 2004-től jótékonysági projekt kapcsolódik. A látogatók nagylelkűsége lehetővé teszi, hogy minden évben adományokat gyűjtsenek, amit aztán humanitárius célokra ajánlanak fel. Eddig több mint 530 ezer euró gyűlt össze az adományozók jóvoltából. Idén öt különböző jótékonysági akciót támogatnak, többek között egy, a szaléziak által vezetett sürgősségi állomást is az ebolabetegek számára Afrikában.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria