Nagycsütörtöki lábmosás a csíksomlyói kegytemplomban

Külhoni – 2014. április 18., péntek | 16:44

Jézus az utolsó vacsorán megmosta tanítványai lábát, példát mutatva nekik szeretetből és alázatból. Erre emlékezve Urbán Erik ferences templomigazgató is megmosta tizenkét hívő lábát a csíksomlyói pápai kisbazilikában – tájékoztat a szekelyhon.ro.

A nagycsütörtöki esti szentmisét megelőzően az 1955-ben alapított Magyar Rádió Gyermekkórusa adott hangversenyt a csíksomlyói kegytemplomban, amelyen nyugat-európai reneszánsz mesterek és kortárs magyar szerzők művei csendültek fel.

A szentmiseáldozatot Urbán Erik templomigazgató Bőjte Mihály házfőnökkel és Sárközi Sándor piarista szerzetessel közösen mutatta be, kérve az Urat, hogy amint annak idején önmagával táplálta tanítványait, ugyanúgy tápláljon bennünket is szent testével és vérével.

A szent háromnapi liturgia része volt a lábmosás, annak emlékére, hogy az utolsó vacsorán Jézus Krisztus apostolainak is megmosta a lábát. Ugyanígy a szertartást végző Urbán Erik ferences is hasonlóképpen tett: megmosta tizenkét hívő lábát. Ebben a jelképes cselekedetben Jézus szeretetének legnagyobb jelét adta egyházának.

A lábmosásnak teológiai és erkölcsi üzenete is van: ha nem engedem, hogy Jézus Krisztus megmossa az én lábamat és megmosson engem, akkor nem lehet részem feltámadásban és dicsőségben; Jézus a lábmosással példát adott az alázatosságra, egymás szolgálatára. „Virrasztani és imádkozni is akarunk ma este az Úr Jézussal, számunkra a kettő egyet jelent: a lélek virrasztása a test imádsága, és fordítva” – fogalmazott prédikációjában Erik testvér.

A szentmise végén sor került az oltárfosztásra: eltávolították minden díszét, majd a hívek csendben, elbocsátás nélkül távoztak a templomból.

Magyar Kurír