Nagyheti zarándoklat a Mária-úton

Hazai – 2014. április 18., péntek | 18:34

Harmadik alkalommal szervezte meg a Fertő-táj Világörökség Egyesület nagyheti zarándoklatát a Mária-úton – tájékoztat a Győri Egyházmegye.

Az idei évben a Sopron és Hidegség közötti 18 km-es szakaszra esett a választás. A szervezők célja a rendezvénnyel, hogy az osztrák-magyar határtérségben kiépült Mária-utak csoportos zarándoklat keretében bejárásra és bemutatásra kerüljenek, a zarándoklást, mint test- és léleképítő, evangelizációs és egyben rekreációs tevékenységet népszerűsítsék, valamint hogy a teremtett természeti környezetben készülhessenek a zarándokok a húsvétra.

A tavalyi márciusi téli, hófúvásban, Sarród és Kópháza között megtett utat követően a szervezők ezúttal jobb időben bizakodva várták az idei nagykeddi zarándoklatot. Április 15-én mégis hűvös, szeles, de napos időben indult a közel 130 zarándok Sopron főteréről.

A térségi keresztaljakat (Süttör, Fertőszentmiklós, Nagylózs, Sopronkövesd, Hegykő, Kópháza és a soproni Szent Margit plébánia) Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Egyesület elnöke köszöntötte. A zarándoklat díszvendége a mariazelli turizmus egyesület volt. Johann Kleinhofer ügyvezető elmondta, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy Magyarországról évente több ezer gyalogos zarándok indul útnak Mariazellbe.

A zarándokok Reisner Ferenc hegykői plébános áldásával indultak útnak, és a plébános lelki vezetésével végigelmélkedték a keresztutat. A zarándoklatot hálaadó szentmise zárta a hidegségi papkertben.

A mariazelli vendégek minden résztvevőnek Isten hozott, Mariazell feliratú mézeskalács szívvel kívántak áldott húsvéti ünnepeket. Reisner Ferenc atya a rendszerváltást követő mariazelli gyalogos zarándoklat szervező munkájáért a Mariazeller Land Turizmus Egyesület oklevelét vehette át, és karórát kapott ajándékba Mariazell polgármesterétől. A zarándokok között pedig kisorsoltak egy mariazelli hétvégét.

A tervek szerint 2015 nagykeddjén (március 31-én) csillagzarándoklatot szerveznek az osztrák-magyar Fertő-táj zarándokcsoportjai és zarándokútjai. A közös cél Frauenkirche (Boldogasszony) lesz, ahova Nezsiderből és Mosoni-síkról a Jakab-úton, Fertőszéplakról pedig a Mária-úton indulnak majd zarándokcsoportok.

Fotó: Pápai Zsolt, www.mariazellerland-blog.at

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria