Húsvét Jézus földjén – interjú P. Pizzaballa ferences kusztossal

Kitekintő – 2014. április 19., szombat | 14:48

A hagyománynak megfelelően nagypénteken tartja az egyház a gyűjtést a Szentföldért: ez a szokás szorosra fűzi a szálakat a világ keresztényei és a szent helyek között – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A plébániákon összegyűjtött adományokat a szentföldi kusztódiára továbbítják, amely az összeget a szent helyek fenntartására és a helyi keresztények megsegítésére fordítja.

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti egyházak Kongregációjának prefektusa a világegyház főpásztorainak küldött levelében aláhúzta, hogy az adakozás a szentföldi keresztények számára ma is az elsődleges megélhetési forrás. A pápák mindig is buzdítottak a hiteles testvéri szeretet megnyilvánulásaira, mint amilyen a nagypénteki gyűjtés. Ennek jelentőségéről kérdezte a Vatikáni Rádió Pierbattista Pizzaballa ferences kusztost, tekintettel Ferenc pápa közelgő májusi utazására, amelyet Jordániában, a palesztin területeken és Izraelben tesz majd.

A pápalátogatás tovább erősíti a gyűjtés jelentőségét, a keresztények szentföldi jelenlétének támogatását. Ennek két módja van: a szent helyek fenntartása, amelyek az isteni kinyilatkoztatás történetéről tanúskodnak; másrészt az itt élő keresztény közösség segítése, akiket a pápa személyesen bátorít és támogat majd jelenlétével is.

A nagypénteki adományok felhasználását illetően a szentföldi ferences kusztos elmondta: egyharmadából fedezik a szent helyek karbantartási költségeit. A nagyobbik, kétharmad rész a keresztény jelenlét erősítését szolgálja: munkahelyek teremtése, régi házak, iskolák felújítása formájában, főként Betlehem és Jerikó környékén. A cél az, hogy megakadályozzák a keresztények elvándorlását azáltal, hogy méltó körülményeket biztosítanak nekik.

A pápa Jordániában találkozik majd szíriai menekült gyermekekkel is. Ezzel kapcsolatban Pizzaballa elmondta: az utóbbi időben egyre nagyobb összeget fordítanak a szíriai keresztények javára. Damaszkusz, Aleppo, Latakia és néhány Törökország közelében található település plébániáira is juttatnak a támogatásból, amely ma különösen fontos, hiszen ebben a pillanatban nem tudnak megélni, sem kivándorolni.

Az idei húsvét Jeruzsálemben elég zsúfolt, hiszen egybeesik a nyugati és az ortodox naptár. A különböző egyházak tehát ugyanazokon a helyeken tartják a szertartásokat. Ez lelki és vallási szempontból nagyon szép, viszont szervezési nehézségekkel jár – magyarázta Pizzaballa atya. Emellett ezen a héten tart a zsidó húsvét is, ezért Jeruzsálembe mindenhonnan érkeznek a zarándokok. Mindez némi zűrzavart okot, ugyanakkor szép és ünnepi a hangulat. A zarándoklatok újraéledtek, bár most nem annyira a nyugati országokból, hanem inkább Latin-Amerikából, Oroszországból és Ázsiából érkeznek a zarándokok.

Húsvétkor Ferenc pápa arra szólít, hogy fogadjuk be Isten irgalmasságának kegyelmét, hagyjuk, hogy szeretete átalakítsa a gyűlöletet szeretetté, a bosszút megbocsátássá, a háborút békévé. Mit jelent ez a Szentföldön, amely nem ismeri a békét izraeliek és a palesztinok között? – kérdezte a Vatikáni Rádió a ferences kusztost, aki így válaszolt: „Ezek a szavak erőteljesen hatnak mindenkire. Itt, a Szentföldön pedig nagyon konkrét, kézzelfogható jelentést hordoznak. Irgalmasság, megbocsátás, párbeszéd – erről itt rögtön a politika jut eszünkbe, a feszültség izraeliek és palesztinok között; a béke, amelyről régóta tárgyalnak, de sosem értek el. A pápa szavai utalnak továbbá sok-sok család, főleg a palesztinok szenvedéseire. A keresztények számára felhívás, hogy konkrétan és kézzel foghatóan tanúskodjunk ezekről az értékekről, amelyek elsődlegesek életünkben” – zárta interjúját P. Pierbattista Pizzaballa.

Magyar Kurír