Nagyszabású ünnepségsorozattal készülnek a szalézi főtemplom felszentelésének 150. évfordulójára

Megszentelt élet – 2017. december 6., szerda | 17:36

Jövőre lesz százötven éve, hogy 1868. június 9-én a rendalapító Don Bosco felszentelte Torinóban a Segítő Szűz Mária-bazilikát. A szalézi főtemplom jubileumi ünnepségsorozata december 6-án veszi kezdetét.

Fennállásának másfél évszázada alatt számos változáson ment keresztül a templom: Don Bosco idejében sokkal kisebb volt, közel a fele jelenlegi méretének. Belülről sok változás történt, és nagy általánosságban elmondható, hogy ez már nem az a templom, amely a tizenkilencedik századi Torino stílusában épült, szegénységben, hanem a modern kor fényét és ragyogását is tükrözi. Azonban alapvető építészeti struktúrája és a Segítő Szűz Mária-oltár, amelynek kivitelezését Don Bosco Tommaso Lorenzonéra bízta, változatlan maradt.

A bazilika környezete is megváltozott, amely kezdettől fogva periférikus terület volt, a vallásközi integráció következtében felmerülő gondokkal küzdött – ma már többnemzetiségű környék, közel Torino történelmi központjához.

Az ünnepre a Piemont és az Aosta Völgye (ICP) Különleges Kerülethez tartozó szalézi szerzetesek gazdag eseménynaptárt állítottak össze:

Az ünnepségeket bevezető koncertre december 6-án kerül sor. A második hangverseny 2018. január 20-án lesz, a Szalézi Család lelkiségi napjainak keretében. A hangversenyekkel a történészek és a szakértők szeretnék felidézni az 1868. június 9-i eseményeket, és bemutatni a helyreállított, háromezer síppal rendelkező nagy orgonát.

Január 29-én bemutatják a Don Bosco álmai című könyvet, amelyben Andrea Bozzolo szalézi szerzetes húsz tudós, teológus és pszichológus esszéit gyűjtötte össze.

Március 9-én Gualtiero Bassetti bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke beszél az Egyházról és annak útjáról.

Április 6-án a bazilika fogadja a Nuovi Orizzonti közösséget, amely a pasztoráció problémás területein tevékenykedik, különösen a fiatalok körében. Április 7-én a Corale di Aosta ad koncertet.

További eseményeket is terveznek: mint például Francesco Lorenzi, a The Sun zenekar énekesének tanúságtételét a zenével közvetített keresztény üzenetről.

Az eseménysorozat június 9-én, ünnepi szentmisével fejeződik be.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria