Nagyváradiak a családok világtalálkozóján

Külhoni – 2015. október 4., vasárnap | 19:02

Szeptember 22. és 27. között rendezték az egyesült államokbeli Philadelphiában a Családok VIII. Világtalálkozóját, melyen Böcskei László püspök vezetésével a Nagyváradi Egyházmegyéből három család vett részt.

A zarándokcsaládokat: Erdei Józsefet és Annát, Micaci Cristiant és Biancát valamint nyolc hónapos Márk Patrick babájukat Nagyváradról, illetve Krisztik Csongort és Kornéliát Margittáról Kovács F. Zsolt irodaigazgató és Vakon Zsolt titkár kísérték el az óceánon túlra. A három család nemcsak az egyházmegyét képviselték a találkozón, hanem az egész romániai katolikus egyházat. Böcskei László megyéspüspök egyben a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia hivatalos képviselőjeként volt jelen.

A találkozónak három fontos mozzanata volt: a szeptember 22. és 25. között zajló családkongresszus, amely előadásokból, beszélgetésekből, és tematikus műhelyekből állt; a szeptember 26-án tartott családfesztivál, amely koncerteket és egyéb kulturális programokat foglalt magába; valamint a szeptember 27-i szentmise Ferenc pápával, amely a találkozó csúcspontját és egyben záró mozzanatát jelentette.

A nyitóünnepségen Robert Barron püspök az Isten képmására és hasonlatosságára teremtett emberről tartott előadást, aki szerint egyedül az ember képes a kapcsolatteremtésre a családon és a társadalmon belül. Rámutatott: Isten akarata szerint az ember társas lény, aki férfiként és nőként a házasság szentségi kötelékében éli földi életét.

Már az első napon közel 10 ezer résztvevő volt jelen a Pennsylvania Convention Centerben, ahol párok, kis- és nagygyermekes családok, papok és püspökök, szerzetesek osztották meg egymással gondolataikat. A szentmisét Charles Joseph Chaput philadelphiai érsek mutatta be, számos püspök és több száz pap koncelebrálásával. A házigazda főpásztor kifejezte örömét, amiért a családok világtalálkozóját Philadelphiában szervezhették meg.

A kongresszus minden napja szentmisével kezdődött, majd délelőtt előadások, délután pedig párbeszédes műhelymunka következtek. Robert Sarah bíboros, a Cor Unum Pápai Tanács elnöke A család fénye egy sötét világban címmel tartott előadást. Helen Alvaré, a virginiai George Mason egyetem professzora Alkotjuk a jövőt: a keresztény szeretet termékenysége című előadásában arról gondolkodott, hogy a teremtő Isten a férfira és a nőre bízta az élet továbbadásának küldetését. Juan Francisco de la Guardia Brin és Gabriela de la Guardia Isten ajándéka: az emberi szexualitás értelme címmel teológiai és természettudományos érvekkel mutatták be, hogyan kell helyesen önátadó életet élni. Seán Patrick O’Malley OFM bosztoni bíboros és Richard Warren kaliforniai lelkipásztor az élet evangéliumának öröméről beszéltek. Luis Antonio Tagle manilai bíboros főleg közvetlen előadásmódjával nyerte el a közönség tetszését.

Szombaton, szeptember 26-án a Szentatya is csatlakozott a kongresszus résztvevőihez. Először szentmisét mutatott be a philadelphiai Szent Péter és Pál-székesegyházban, majd spontán beszédet intézett a családokhoz.

A világtalálkozó csúcspontja a szeptember 27-i pápai szentmise volt, melyre becslések szerint egymillió zarándok érkezett a világ minden tájáról. A város utcáit elárasztották a vidám dél-amerikaiak, észak-amerikaiak, afrikaiak, ázsiaiak, akik énekelve, zászlókat lobogtatva azt a keresztény örömet élték meg, amelyre Ferenc pápa szólítja az embereket. A Szentatya népszerűsége lépten-nyomon tapasztalható volt az Egyesült Államokban nemcsak a hívők, de a nem hívők, sőt a más vallásúak körében is. 

Szeptember 28-án, hétfőn a nagyváradi zarándokok meglátogatták a Passaicban szolgáló nagyváradi származású Vas László atyát, és megismerkedtek az ottani magyar közösség intézményeivel. A Szent István-templomban magyar nyelvű szentmisét mutatott be Böcskei László püspök Arthur Joseph Serratelli pattersoni püspökkel.

Forrás: Nagyváradi Pasztorális Iroda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria