Nagyváradon a nyomortelep lakóinak vittek ételt a fiatalok

Külhoni – 2017. január 13., péntek | 11:49

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Vár-lak Ifjúsági Központjának vezetői és néhány önkéntese kereste fel január 11-én a város szélén fekvő nyomortelep lakóit.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az akció szervezői Vakon Zsolt püspöki titkár, az ifjúsági pasztoráció egyházmegyei koordinátora vezetésével  készítettek szendvicseket és meleg teát a nélkülözők számára. Az ötödik osztályos Gulyás Dóra református osztálytársát, Elek Petrát is magával vitte a karitászakcióra. Szabó Roland más programja miatt a kiszállításba nem tudott becsatlakozni, de az eledel és a tea elkészítésében mindenképpen részt akart venni.

Módi Blanka tanítónő, vincés nővér is csatlakozott az akcióhoz – már évek óta részt vesz a nélkülözőket segítő programokban, főleg a saját szerzetesrendje által szervezett segélyszolgálatokon keresztül. Jelenlegi és volt diákjaiban is igyekszik a szegények iránti érzékenységet felkelteni és táplálni.


A csapat terve eredetileg az volt, hogy a nagyváradi főállomáson keresi fel a fázó utasokat, a várótermekbe menekülő hajléktalanokat, nekik kínálja a szendvicset és a teát, ám gyorsan kiderült, hogy a pályaudvarról elküldték a fedél nélkülieket. Így esett gyors tanácskozás után a választás a szeméttelep melletti nyomortanyákra, ahol mindig jól jön az élelem, a segítség. Mivel végig nincs autóút, ezért a távolság egy részét gyalog kellett megtenniük. Az időjárási körülményekhez viszonyítva alulöltözött nélkülözők örültek az ételnek, italnak, de kifejezetten csalódottak voltak, hogy ruhát, gyógyszert nem hoztak a fiatalok.


A római katolikus és a görögkatolikus egyházi szervezetek, különösen a Caritas Catolica, az Asociaţia Caritas Eparhial Oradea és a Don Orione Egyesület havi rendszerességgel látogatnak el a nyomortelepre, igyekeznek lehetőségükhöz mérten a legszükségesebb ruhákat és élelmiszereket biztosítani az ott lakóknak. Az ifjúsági csoportok is időnként felkeresik a telepen élőket, adományokat visznek, hogy segítsenek kilátástalan sorsú embertestvéreiken, gyakorolják az irgalmasság testi cselekedeteit.

Forrás és fotó: hirek.varad.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria