Nagyváradon tartották a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia őszi ülésszakát

Külhoni – 2016. szeptember 27., kedd | 18:55

Szeptember 26–27-én került sor a romániai püspöki kar őszi ülésszakára Nagyváradon. A nyitóülésen részt vett Miguel Maury Buendía bukaresti apostoli nuncius is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök házigazdaként köszöntötte a jelen lévő püspököket, ismertette a programot, majd Ioan Robu bukaresti metropolita érsek arra hívta a résztvevőket, hogy tárgyalják meg a napirenden szereplő témákat.

A romániai püspökök őszi találkozójának programjában is kifejeződik az isteni irgalmasság szentévének rendkívülisége. A főpásztorok az első ülés befejeztével a nagyváradi székesegyház szent kapuján át a kriptába vonultak, hogy ott a hívekkel és az egyházmegyés papokkal együtt a nemrég elhunyt Tempfli József püspök sírjánál imádkozzanak az elhunyt főpásztorokért és minden megholtért.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szeptember 27-én a főpásztorok látogatást tettek az egyházmegyei Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Idősotthonban, ahol az intézet lakóival és munkatársaival találkoztak.

Ezt követően meglátogatták a nagyváradi vár felújított részeit, megtekintették az ősi székesegyház feltárt maradványait, majd a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, valamint a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum által rendezett, Megörökölt 900 év – Fejezetek a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye történetéből című kiállítás megnyitóján vettek részt. A fejedelmi palotában megtekinthető tárlat célja, hogy a püspökséget alapító Szent László király idejétől (1083–1095) az egyházmegye első, középkori felvirágzásán, a tatár és török hódoltság okozta pusztuláson át a püspökség második, újkori megerősödéséig bemutassa az egyházmegye történetét és tárgyi örökségét.

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia őszi ülésszakán részt vevő főpásztorok este ünnepélyes szentmisét celebráltak a vártemplomban.


Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria