Négyszáz fogyatékkal élő német zarándok találkozott Ferenc pápával

Kitekintő – 2015. október 1., csütörtök | 14:39

Szeptember 26. és október 3. között nyolcszázan vesznek részt a németországi máltai segélyszolgálat (Malteser Hilfsdienst) által szervezett római zarándoklaton, köztük kétszáz intenzív ápolást, 24 órás felügyeletet igénylő fogyatékkal élő. A zarándokok szeptember 30-án találkoztak Ferenc pápával.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A zarándoklat mottója: „Saját képmására teremtett téged”. A csoportok önkéntes orvosok, ápolók, nővérek kíséretében indultak útnak szeptember 26-án egész Németország területéről. Összesen négyszáz fogyatékkal élő utazott Rómába négyszáz segítővel – tájékoztat a Vatikáni Rádió német szerkesztősége.

A zarándokokat speciálisan kialakított buszok és repülő szállította Rómába, mivel sokuk számára a távolság, a lépcsőfeljárók, a magas hőmérséklet áthághatatlan akadályt jelent. A húsz zarándokbuszt a római rendőrség kísérte, a Vatikánban rámpákat helyzetek el a kerekesszékek számára. A vatikáni segítőknek köszönhetően a zarándokok bejuthattak a kereszténység lelki középpontját jelentő termekbe – számolt be az útról a zarándoklat önkénteseinek vezetője, Benedikt Liefländer.

A fogyatékkal élő zarándokok a VI. Pál teremben kaptak helyet, mivel a szervezők tartottak az időjárás rosszabbra fordulásától. Találkoztak a Szentatyával, majd kivetítőről követhették a Szent Péter téren zajlott általános kihallgatást.

„Köszöntelek mindnyájatokat! A mai kihallgatás két helyen zajlik: itt és a téren. Mivel kissé csúnya időnek néztünk elébe, úgy döntöttünk, hogy ti itt legyetek, nyugodtabb, kényelmesebb körülmények között, és kivetítőn keresztül kövessétek a kihallgatást – szólt a pápa a zarándokcsoport tagjaihoz. – Nagyon köszönöm, hogy idelátogattatok, és kérlek, imádkozzatok értem! A betegség rossz dolog, még ha vannak is – derék! – orvosok, ápolók, ápolónők, gyógyszerek, minden, a betegség mégis mindig rossz. De van hitünk, a hit bátorságot önt belénk! És van egy gondolat, melyet mindannyian ismerünk: Isten beteggé lett értünk, vagyis elküldte Fiát, aki magára vette összes betegségünket, egészen a keresztig.”

„Ha Jézusra, az Ő türelmére nézünk, hitünk megerősödik – folytatta a Szentatya. – Betegségünkkel együtt Jézus mellett haladjunk, hiszen Jézus fogja a kezünket! Ő tudja, mit jelent a szenvedés, ő megért minket, vigasztal minket, és erőt ad nekünk.”

A találkozón a 94 éves, kora miatt kerekesszékbe kényszerült Margarete Wagner egy saját készítésű Assisi Szent Ferencet ábrázoló kerámiaszobrot adott át a Szentatyának. Ferenc pápa köszönetet mondott az ajándékért, és kezét az idős asszonyéra helyezte. „A pápa nagyon kedves” – fogalmazta meg a találkozás élményét a konstanzi asszony.

A zarándoklat vezetője, Karl Prinz zu Löwenstein, a németországi máltai segélyszolgálat igazgatója  szerint ez az út megérte a másfél éves felkészülés minden fáradalmát.

„Az öröm, hogy a Szentatyával imádkozhattunk, Róma legismertebb templomaiban ünnepelhetünk szentmisét, együtt lehetünk az örök városba érkezett zarándokok közösségével, mindenért kárpótol. Most érezhetjük meg igazán, mit jelent máltainak lenni” – fogalmazott Karl Prinz zu Löwenstein.

Fotó: Malteser Hilfsdienst

Vatikáni Rádió német nyelvű szerkesztősége/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria