Nem történt valódi újjáépítés Haitin

Kitekintő – 2014. július 23., szerda | 9:06

2010-ben Haitit szörnyű földrengés sújtotta, amely 200 ezer halálos áldozatot követelt, és 3 millió embert érintett. A negyedik évforduló kapcsán Maria Vittoria Rava, a Francesca Rava Alapítvány elnöke beszélt tapasztalatairól a Vatikáni Rádió olasz adásának.

A Francesca Rava Alapítvány elsősorban Haitiba szánt segélyekkel foglalkozik, valamint három kórházat és mintegy harminc iskolát működtet.

A kolerajárvány, amely a rengést követően ütötte fel a fejét, máig nem tűnt el az országban – mondja Maria Vittoria Rava. – Több mint 8500 ember hunyt el a betegségben, a fertőzöttek száma pedig meghaladja a 700 ezret. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun, aki az elmúlt napokban látogatást tett a szigeten, 2,2 milliárd dollárt gyűjtött a kolera terjedése elleni harchoz.

Haiti a negyedik világhoz tartozó ország – teszi hozzá az alapítvány vezetője. – A segélyek és minden segítség ellenére ugyanazok a nagyon súlyos problémák jellemzik az országot, mint a földrengés előtt. A népesség legnagyobb részét éhínség és szomjúság fenyegeti; a 8,5 milliós lakosság 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él; sok gyermek és család szenved hiányt alapvető élelmiszerekben, és az ivóvíz sem hozzáférhető számukra.

Az utóbbi napokban a lakosságot egy chikungunya nevű új járvány sújtja, amelyet egy szúnyog terjeszt, és erős reumás lázzal jár. Ha valaki csak egy héttel a megfertőződés után kerül kórházba, vagy olyan gyermek kapja el, aki már eleve súlyos nélkülözésben él, a betegség halálhoz is vezethet. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy most van a tájfunok időszaka, a heves viharok kárt okoznak a barakkokban, és kidöntik a fákat.

Maria Vittoria Rava hozzátette: valódi újjáépítés nem történt Haitin. Ha valamennyi segély valóban megérkezett volna, akkor minden embernek felépülhetett volna a háza, gyermekeiket iskolába járathatnák, és mindenkinek volna munkája. Mindez nem valósult meg, mert a hatalmas bürokrácia miatt a pénzek és a segélyek elakadtak.

Az új elnök, Michel Martelly azon dolgozik, hogy alkalmassá tegye az országot a turizmusra, ami nem könnyű feladat, hiszen Haiti még most is nagyon veszélyes terület, valamint meglehetősen nehézkes a közlekedés: nincs megfelelő közúti és vasúti hálózat.

A haiti emberek azonban soha nem vesztették el a reményt, hihetetlen vágy él bennük, hogy dolgozzanak, hogy összeszedjék magukat – mondta Maria Vittoria Rava.

Magyar Kurír
(asz)