Nemzetközi felmérést készített az éhezés okairól a Caritas

Kitekintő – 2015. május 20., szerda | 15:16

A Caritas Internationalis képviselői május 19-én mutatták be a milánói expón azt a nemzetközi felmérést, amelyet az éhezés alapvető okairól készítettek a világkiállításon a Caritasnak szentelt napra – adja hírül a Vatikáni Rádió.

A szervezet ugyanis kampányt indított az éhezés 2025-ig történő felszámolására, amelynek mottója: „Egy emberi család – ételt mindenkinek”. A most bemutatott tanulmányt Oscar Maradiaga bíboros, a Caritas leköszönő elnöke és Luis Tagle bíboros, a katolikus segélyszervezet új vezetője ismertette.

A felmérés szerint az éhezés felszámolásának legjobb módja a kistermelők támogatása, különösen abban a törekvésükben, hogy alkalmazkodjanak a környezetváltozáshoz. 98 országos Caritas-szervezet szerint az élelmiszer-biztonság hiányának három fő oka: a kistermelők erőforrásainak hiánya (föld, vetőmag, kölcsönhöz és piachoz jutás), az alacsony mezőgazdasági termelékenység és a klímaváltozás hatása.

A tanulmány feltárja az elszegényedett kistermelők küzdelmeit, különösen a fejlődő világban. A legtöbb helyi karitászszervezet az élelmiszer-biztonság hiányáról számol be. A globális közösségnek többet kell tennie az éhezés és az alultápláltság elleni küzdelemben. A tanulmány továbbá ismerteti, hogy az élelmiszer hiányának eredménye nemcsak az éhezés és az alultápláltság, hanem az elvándorlás, a bevételek közötti egyenlőtlenség és a bűnözés. A megfelelő táplálék hiánya pedig nemcsak az egészségre és az erkölcsre hat ki, hanem a nevelésre, a korrupcióra, és a támogatásoktól való függőség kultúrájának megerősödését is magával hozza.

A felmérésben arra a kérdésre, hogy az éhezés felszámolása hogyan oldható meg, a válaszadók egyharmada (35%) a mezőgazdaság fejlesztését jelölte meg. 17%-uk a gazdasági és jóléti politika megváltoztatásában látja a megoldást. Ez arra mutat, hogy az intézkedéseknek a helyi körülményeket kell rendezniük.

Az éhezés és az élelmiszer-biztonság hiányának okai régiónként eltérnek. Afrikában a Szaharától délre fekvő területeken a karitászirodák az alacsony mezőgazdasági termelékenységet és a klímaváltozást jelölték meg fő okként. Ázsiában a kistermelők nem jutnak erőforrásokhoz, és nincs megfelelő kormányzás. Latin-Amerikában és a karibi térségben az élelmiszerárak spekulációja és az infrastruktúra hiánya a legfőbb probléma. A Közel-Kelet és Észak-Afrika elsősorban a konfliktusoktól és a tiszta víz hiányától szenved.

A Nemzetközi Karitász a katolikus segély- és fejlesztési szervezetek globális konföderációja, amely több mint kétszáz országban és térségben van jelen a világon. A tanulmányt a Caritas Internationalis, a Katolikus Segélyszolgálatok (CRS) és a Grey Matter Kutató- és Tanácsadó-intézet készítette. A Caritas 160 tagszervezetéből 99 vett részt a felmérésben.

A jelentés teljes terjedelmében itt olvasható:
http://www.caritas.org/includes/pdf/advocacy/CaritasFoodStudyReport.pdf


Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria