Nemzetközi lelkiségi napokat tartott a szalézi család Rómában

Kitekintő – 2015. január 22., csütörtök | 12:53

Harmincharmadik alkalommal rendezték meg Rómában, a szalézi rendfőnökségen a szalézi család lelkiségi napjait január 15–18. között. A négyszáz résztvevő között a magyar tartomány képviselői is jelen voltak – közli a Szaléziak.hu.

A rendet alapító Bosco Szent János születésének kétszázadik évfordulójára emlékező jubileumi évben Angel Fernández Ártime rendfőnök az „Úgy, mint Don Bosco: a fiatalokkal, a fiatalokért” strennát (jelmondatot) ajánlotta az egész szalézi családnak. A strennával kapcsolatos előadások, beszélgetések alkották a lelkiségi napok központi témáját.

A találkozó január 15-én délután a rendfőnök üdvözlőbeszédével kezdődött, majd kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, Úgy, mint Don Bosco – az evangelizálás karizmája címmel. A résztvevők ezek után megtekintették a szalézi családról szóló videót, amelyben mind a harminc csoport bemutatkozott.

Este Luca Pontassuglia, a strenna plakátjának tervezője magyarázta el a grafika jelentését, megtekintették a strennáról készült videót, végül a napot  a rendfőnök közvetlen beszéde zárta, amelyben elhangzott:  az a közös a szalézi család tagjaiban, hogy Jézus mellett a fiatalok vannak a szívükben.

A január 16-i, pénteki napot az imádság és a kreatív elemek jellemezték. Szép esemény volt a közös rózsafüzér, amelyet különböző nyelveken, de együtt mondtak el a résztvevők a rendfőnökség parkjában sétálva. Este a résztvevők a Cinecittàban levő Don Bosco Házban megtekintették Az ifjúság idején című musicalt, amelyet a navei posztnovíciusok állítottak színpadra, és bővelkedett mély gondolatokban az időről és annak jó felhasználásáról.

Január 17-én délelőtt három előadó mutatta be a szalézi család fiatalok közt és a fiatalokért végzett tevékenységét a világ különböző részein. Paolo Bustos atya Argentínából arról beszélt, mennyire fontos a közös gondolkodás, tervezés, tevékenykedés és ima a fiatalokért. Vicente Serrano atya Spanyolországból a börtönökben végzett evangelizálásról tartott beszámolót. Achim Jägers pedig a bevándorlókkal végzett munkáról beszélt Németországban.

Délután José González Rodríguez atya arról szólt, valós helyzetekben hogyan beszélnek Istenről a konfliktusövezetekben olyan fiatalokkal, akiknek nincsenek eszményeik és céljaik (kábítószerkereskedelem, bandák, erőszak jellemzi életüket). Donizete Ferreira atya, a Canção Nova tagja a tömegtájékoztatásban végzett munkáról beszélt, és arról, hogyan kell szólni a fiatalokhoz a médián keresztül.

A nap hagyományosan vidám esti előadással zárult, a résztvevők énekkel, tánccal és különböző szórakoztató produkciókkal léptek színpadra.

Az esemény zárónapján, január 18-án a fiatalokért mutatott be szentmisét Ártime rendfőnök. A záró ülésen felolvasták a szalézi család krédóját. Végül a rendfőnök elmondta záróbeszédét, hat szempontot sorolva fel, amelyeket a szalézi család tagjainak figyelembe kell venniük a munka során:

1. Jézusnak kell maradnia a DNS-ük középpontjában, mint ahogy ez Don Boscónál volt.

2. Meg kell őrizni a karizmatikus elköteleződést a fiatalok, különösen a legszegényebbek felé.

3. Hűségesnek kell lenni a karizma iránt: mindig a fiatalok evangelizálói maradjanak.

4. Don Bosco lelkiségének és küldetésének megosztása a szalézi családdal és a laikusokkal.

5. A szalézi család missziós dimenziója, ami garantálja a hitelességet és a hűséget Don Bosco karizmájához.

6. Nem hatalommal és erővel, de alázatos szolgálattal cselekedni.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria