Nemzetközi versenyen szerzett arany minősítést az encsi Csikuska néptánccsoport

Kishírek – 2015. június 18., csütörtök | 11:20

Az encsi Szent László Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánccsoportja arany minősítést ért el a június 6-án, Miskolcon megrendezett „Dunán innen, Tiszán túl” elnevezésű tehetségkutató versenyen – adja hírül az Egri Főegyházmegye.

A Szent László Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény megalakulása óta különös gondot fordít a diákok művészeti oktatására. Már az első évben bebizonyosodott, hogy komoly érdeklődés övezi, különösen a néptánc tanszak munkáját.

A befektetett munkának meg is lett az eredménye, hiszen június 6-án a miskolci Művészetek Házában, a Magyar Közösségek Szövetsége által kiírt, „Dunán innen, Tiszán túl” elnevezésű Kárpát-medencei gyermek és ifjúsági tehetségkutató verseny döntőjén az iskola Csikuska néptánccsoportja arany minősítést vehetett át, valamint a zsűri egyetlen, a legeredetibb előadásért járó különdíját is megkapták. A fergeteges jókedvvel, szívvel – lélekkel előadott felcsíki táncok előadására Maier Reimond és Krupárné Rakaczki Anna készítette fel a táncosokat.

„Az idei tanévben nagyon komoly fejlesztéseket hajtottunk végre a fenntartónk jó szándékának és a jószívű adakozóknak köszönhetően. Iskolánk megáldása alkalmából idén nálunk járt Ternyák Csaba egri érsek, aki maga is meggyőződhetett néptáncosaink rátermettségéről. Azóta is fülünkbe csengenek érsek atya dicsérő szavai. A főegyházmegyétől kapott segítség nagyon jókor jött, de sajnos még komoly lemaradásunk van a tánctagozat felszereltségét illetően.

A tanév során a csoportok igazi keresztény közösségekké fejlődtek, talán ez a titka azoknak a nem mindennapi eredményeknek, amelyeket ebben a tanévben elértünk. Több mint negyven fellépésen és számtalan versenyen vettünk részt. Ahol minden alkalommal helyezéseket értünk el.” – emelte ki a tánccsoport két vezetője. Rámutattak továbbá arra is, hogy a tánccsoport lényege szerint a keresztény magyar kultúra és a hagyományok ápolásának közege kíván leni.

Fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria