Nepáli földrengés – a pápa részvéttávirata és imája az áldozatokért

Ferenc pápa – 2015. április 27., hétfő | 17:20

Ferenc pápa az április 26-i Regina Coeli imádsághoz kapcsolódóan a nepáli földrengés áldozataiért is fohászkodott, a katasztrófáról pedig Paolo Beccegato, az olasz karitász igazgatóhelyettese nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Legalább 3700 halott és több mint 6500 sebesült a nepáli földrengés hétfői mérlege. Százezrek kényszerültek sátortáborokba. Az Egyesült Nemzetek gyermekalapja, az UNICEF közlése szerint csaknem egymillió gyermeket érint súlyosan a természeti katasztrófa. A leginkább aggasztó az, hogy elfogy az ivóvíz és az élelem, és járványok törhetnek ki a nem megfelelő tisztaságú víz és a rossz higiéniai körülmények miatt. További utórengések is várhatók. Katmandu szellemvárossá vált, a hontalan lakosok a parkokban tömörülnek, a kórházak megteltek. Füstoszlopok szállnak a magasba a főként hindu áldozatok elhamvasztása miatt. A rendőrség elismerte, hogy nem képes a sebesülteket kimenteni a romok alól, mert nem rendelkezik megfelelő felszereléssel. Nagyon sok segítség érkezik külföldről, segélycsomagok és mentőcsapatok egyaránt. Az Olasz Püspöki Konferencia 3 millió eurót különített el erre a célra.

Ima és szolidaritás a Szentatyától

Ferenc pápa vasárnap a Regina Coeli elimádkozásakor fohászkodott a földrengés áldozataiért, szombaton pedig részvéttáviratot küldött a nepáli apostoli vikariátus püspökének. A vatikáni bíboros államtitkár, Pietro Parolin aláírásával ellátott táviratban a Szentatya mély fájdalmának ad hangot a tragédia miatt. Szolidaritását fejezi ki a katasztrófában érintett személyeknek, és imáiról biztosítja azokat, akik elveszítették hozzátartozóikat. Ferenc pápa az áldozatok lelkét a Mindenható könyörületes szeretetébe ajánlja. A polgári hatóságokat és a válságstáb tagjait pedig arra bátorítja, hogy folytassák mentési munkájukat, és segítsék mindazokat, akiket ez a tragédia sújt. A Szentatya végül a Mindenható Isten áldását kéri mindannyiukra a gyógyulás és a vigasz zálogaként.

Súlyos a helyzet Nepálban – jelenti az olasz karitász

A Vatikáni Rádió olasz műsora a Nepálban uralkodó helyzetről kérdezte az olasz karitász igazgatóhelyettesét, Paolo Beccegatót, aki a humanitárius szervezet nemzetközi felelőse.

„Sajnos a helyzet nagyon súlyos! Sok falut – főként a magasabban fekvő helyeken – még nem sikerült elérni. Ezért a mentési munkálatok akadoznak ezeken a távol eső településeken, és a kárfelmérés, a sebesültek ellátása is nehézkes: a legnagyobb erőfeszítést az jelenti, hogy a legsúlyosabb sérülteket kórházba szállítsák. Gyakran kimarad az áram, ezért kommunikálni sem lehet” – nyilatkozta az olasz karitász igazgatóhelyettese.

Túlélők után kutatva

Arra a kérdésre, hogy meddig van remény arra, hogy túlélőket találjanak, az olasz karitász igazgatóhelyettese elmondta, a tapasztalat azt mutatja, hogy napokkal a földrengés után is van rá esély. Az áldozatok számát azonban sajnos még nem lehet megállapítani. Nepálban sokakat nem anyakönyveznek születésükkor, ezért is valószínű, hogy az áldozatok becsült száma alatta marad a valóságosnak. Ami ebben a pillanatban számít, az az érkező segítség koordinálása és a földrengés sújtotta térségek elérése – hangsúlyozta Paolo Beccegato.

Pánikrohamok és pszichés trauma

A természeti katasztrófa után közvetlenül az okozza a gondot, hogy az emberek nem alhatnak otthonaikban, ezért borzasztóan félnek. Gyakran pánikrohamok és traumatikus tünetek kínozzák őket, főleg a kiskorúakat. Aki mindenét elvesztette, az minden szempontból támogatásra szorul: pszichológiai, lelki és átfogó értelemben egyaránt.

Járványveszély és növekvő szegénység

Mivel a kórházak zsúfolásig teltek, felmerül a kérdés, hogy várható-e járványveszély. Az olasz karitász igazgatóhelyettese szerint ezt jelenleg nehéz megmondani. Mivel javarészt hűvös hegyvidékről van szó, más a járványok kialakulásának folyamata, mint a melegebb, trópusi részeken. Meg kell vizsgálni, hogy nem szennyeződtek-e a vízlelőhelyek, amelyek esetleges fertőzés forrásai lehet.

Az emberek mentésén túl nem lehet alábecsülni a gazdasági károkat sem. Súlyosan érinti a földrengés Nepál művészeti kincseit, ebből adódóan pedig a turizmust is, amelynek kieső bevétele közép- és hosszútávon is érezteti majd hatását. Az amúgy is szegény országot tehát mindenképpen támogatni kell az újjáépítésben és a művészeti értékek helyreállításában egyaránt – mondta még a Vatikáni Rádiónak Paolo Beccegato, az olasz karitász nemzetközi felelőse.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria