Népdaléneklő versenyt tartottak Dejtáron

Kishírek – 2014. október 10., péntek | 7:44

Nyolcadik alkalommal rendezték meg október 4-én a Nógrád megyei Dejtáron Luspay Kálmán kántortanító, orgonista, zeneszerző, karnagy, a Katholikus Kántor egykori egyházzenei szemle főszerkesztőjének emlékére a népdaléneklő versenyt.


Az ünnepség az 54 éve elhunyt kántortanító sírjának és emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött. A népdalverseny előtt felléptek Csontos János író, költő, publicista, Benedekffy Katalin operaénekes, Takács Bence előadóművész, a Szivárvány kórus.

A versenyen harminckét versenyző öt korcsoportban mérte össze tudását. A Budai Ilona népdalénekes vezette zsűri tagjai Juhász Judit, a MMA sajtóosztályának vezetője, Bőzsöny Ferenc rádiós és Benedekffy Katalin színművész, operaénekes voltak.


A korcsoportonkénti első, második és harmadik díjon kívül külön jutalmazták a három legmagasabb pontszámot elért versenyzőt. Ők a Mihály Gábor szobrászművész által erre az alkalomra készített Kodály Zoltánt ábrázoló érmet kapták. A Luspay család különdíját ezúttal a falu Szivárvány kórusa kapta, akik nemrég ünnepelték megalakulásuk tízedik évfordulóját.

A verseny rendezői egy kiállítással emlékeztek Luspay Kálmánra, felidézve munkásságát. A másik kiállítással Egressy Béni emlékének tisztelegtek születésének 200. évfordulója alkalmából.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria