Nigéria: Az egyháznak fontos szerepe van a stabil társadalom megteremtésében

Kitekintő – 2016. május 20., péntek | 14:25

Matthew Hassan Kukah nigériai püspök a Catholic New Yorknak, a New York-i Főegyházmegye lapjának adott interjút április 26-án. A főpásztor kiemelte: a muszlimoknak meg kell védeniük magukat a szélsőségesektől.


Matthew Hassan Kukah Egyesült Államokban tett látogatásának elsődleges célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az északnyugat-nigériai sokotói egyházmegye híveinek szenvedéseire, ahol a népesség mintegy 98 százaléka iszlámhitű, és a saría (isteni kinyilatkoztatás által szentesített iszlám erkölcsi jogrendszer – a szerk.) törvényeit tartják érvényesnek.

Sokoto püspöke a Catholic New Yorknak, a New York-i Főegyházmegye lapjának adott interjút a manhattani New York-i Katolikus Központban. A beszélgetés során hangsúlyozta, a nigériai egyháznak rendkívül fontos szerepe van a stabil társadalom kialakításában.

A főpásztor a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) nemzetközi segélyszervezet meghívására utazott az Egyesült Államokba. A Catholic New Yorknak adott interjú napján Kukah beszélt Dolan bíboros rádióműsorában, a The Catholic Channel adásában is.

A sokotói egyházmegyében 36 pap szolgál a 32 plébánián. Jóllehet a különféle konfliktusok és erőszakos cselekmények állandóan fenyegetik őket, a püspök hangsúlyozta: nem csak „a háború borongós meséjéből” áll az egyházmegye élete; „az év nagyjából 360 napján átlagos hétköznapokat élünk”.

Nigéria más részein a lakosság 42-45 százaléka keresztény, többnyire katolikus. A keresztényeket szinte másodrangú állampolgárként kezelik, amiben közrejátszik az államgépezet korruptsága is – mondta a püspök, hangsúlyozva: az ország problémái inkább a hatalomról szólnak, mint a vallásról. Az üldöztetés hátterében az állami szintű korrupció húzódik. Az afrikai főpásztor példaként említette, hogy a keresztények sokszor nem jutnak földhöz, így nem tudnak templomot, iskolát, egészségügyi központot építeni.

Matthew Hassan Kukah jól ismeri a politika és a kormányzat világát. Tagja volt annak a nigériai bizottságnak, amely az 1966 és 1999 között elkövetett emberi jogi visszaéléseket vizsgálta. A Nigériai Politikai Reform Konferencia titkáraként szolgált, valamint tagja volt a választási reformok érdekében létrehozott bizottságnak.

A főpásztor szerint a vallásközi párbeszéd és a katolikus nevelés az a két út, amelynek révén az egyház küzdeni tud a korrupció, a vallási vakbuzgóság és az erőszak kultúrája ellen.

„Végső célunk egy összetartó nemzet – emelte ki Matthew Hassan Kukah. – Nekünk, katolikusoknak a közjóért kell cselekednünk.”

Sokoto püspöke hangsúlyozta, az egyháznak mindent meg kell tennie, ami csak módjában áll, hogy egy sokkal stabilabb társadalom jöhessen létre Nigériában. Jó kezdetnek tartja, ha több katolikus iskola nyílik az országban, melyek egyaránt fogadnak keresztény és muszlim diákokat. Nem a muszlim gyerekek megtérítése a cél ebben az esetben sem, hanem az, hogy a különböző vallású gyerekek egymás mellett tanuljanak, és ellenségeskedés és félelem nélkül lépjenek kapcsolatba egymással.

„A vallás lehet a jó eszköze, sőt, annak kell lennie” – fogalmazott Matthew Hassan Kukah.

Forrás és fotó: Catholic Herald; Catholic New York

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria