Nyiredy Maurus OSB: Cseppben a tenger…

Kultúra – 2015. november 23., hétfő | 11:00

A Tihanyi Bencés Apátság alperjele újabb hasznos könyvvel jelentkezik: a húsvéti misztérium közérthető leírásával.

Amíg a karácsonyi titokról számtalan könyv lát napvilágot, addig sajnos a húsvéti hitünk magyarázatáról, értelmezéséről, elmélyítéséről sokkal kevesebb, pedig ez a legfontosabb. Kereszténység – húsvéti feltámadás. Igen röviden így is meg lehet fogalmazni hitünket, vallásosságunk alapját. Mielőtt Jézus Krisztus húsvétjának üdvtörténeti jelentőségét kifejtené, Maurus atya bevezetésként dogmatikai-antropológiai alapvetést tesz (nehezen érthető tudományosság nélkül, felhasználva a magyar irodalom kincseit). A húsvéti hit előadásában fontos szempontja a szerzőnek a korszerű hitvédelem (pl. „Egy Pál apostolt érő kritika Indiából” című fejezet) és a rövid, tömör bevezetés a liturgikus ünneplésbe (nem kihagyva az ökumenikus szempontokat sem).

Az üres sír üzenetén kívül megtalálható a kis füzetben egy teljes keresztúti ájtatosság és az öröm útja: „a Fény útja” imádság is. A szerző járatos a modern teológiában, ismeri az ellenvetéseket és bátran, őszintén válaszol a manapság a közbeszédben is megjelenő nehézségekre. Így például a R. Bultmann-féle argumentumra, miszerint „Jézus feltámadást egyáltalán nem kell szó szerint, a szó fizikai valóságában érteni”. Döntő a mi hitünk számára, hogy – XVI. Benedek pápával szólva – hitelt adjunk az evangéliumoknak, vagy még egyszerűbben Szent Pál apostollal szólva: tudjuk, kinek hiszünk, „tudom, kiben hiszek” (vö. 2Tim 1,12). Ha Krisztus nem támadt fel és mi csak ebben az életben reménykedünk, akkor minden embernél szánalomra méltóbbak vagyunk (vö. 1Kor 15,19).

Az elemzés Jézus mennybemenetele hitén át jut el a Szentlélek kiáradásának pünkösdjéhez, mint a húsvéti misztérium harmadik mozzanatához. A leíró szöveget – ami nem hosszú, nem részletekbe menő és kimerítő – újra meg újra versek, imák, himnuszok szakítják meg, segítve ezzel, hogy a misztériumot ne csak az értelmünk (a ráció) fogadja be, hanem a szívünk is vonzódjék iránta. És ez az az ok, amiért nagyon ajánljuk ezt a kis füzetet minden kereszténynek húsvéti olvasmányul, akár a szertartások között, a szent három nap alatt, vagy a húsvéti időben. Prédikáló papoknak hasznos segédkönyv lehet. Az olvasó nem fogja megbánni: ahogy a szerző bencés atya az előszóban írja: „kereszténységünk magvát, lényegét értjük meg… mit jelent kereszténynek lenni… hogyan kell azt megélnünk…”

Nyiredy Maurus OSB: Cseppben a tenger… Tihanyi Bencés Apátság 2015. 108 oldal. 800.- Ft.

Forrás: Pákozdi István

Fotó: Tihanyi Bencés Apátság

Magyar Kurír