Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Békés megyei ifjúsági találkozót

Hazai – 2015. május 21., csütörtök | 9:05

Idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Zenebarát-Felebarátok közösség a Szegedi Ifjúságpasztorációs Iroda közreműködésével május 16-án Békéscsabán az „IGÉT”, a Békés megyei ifjúsági találkozót – tájékoztatott a Szeged-Csanádi Egyházmegye sajtóirodája.

Az idei találkozó témája a házasság, a szerzetesség és a papság hivatása volt. Közel nyolcvan gyerek és hét közösség tagjai vettek részt az összejövetelen, akik Kétsopronyból, Gerendásról, Csorvásról, Orosházáról, Nagyszénásról, Hódmezővásárhelyről, Kamutról, Köröstarcsáról, Mezőberényből, valamint Békéscsabáról érkeztek.

A fiatalokat a házigazda Bauer Csaba, a békéscsabai Jézus Szíve-templom plébánosa köszöntötte, majd a Rózsa házaspár tartott előadást a házasság hivatásáról. 

A meghívott szerzetesrendek hét állomás keretében mutatkoztak be a délelőtt folyamán.

Elsőként Kővári Ferenc Dávid OFM mutatta be a ferences rendet, zenés-énekes beszélgetés keretében. A második állomáson a Szegedről és Makóról érkezett Boldogasszony Iskolanővérek, Makai M. Csilla házfőnöknő és Nyúl M. Fidelis tartottak rövid ismertetőt saját rendjükről és rendalapítójukról. A harmadik állomás a bencés harmadrendi szerzeteseké, azaz a bencés oblátáké volt, akik közül Krizsán Mihály és felesége, a Kiss házaspár (Rózsa és Pál), Pálfi Tünde, Szabados Nikolett, valamint Karácsonyi Mária vettek részt a találkozón. Megosztották a fiatalokkal: harmadrendi tagként a földrajzi távolságok ellenére szívükben mindig együtt vannak közösségükkel.

A negyedik állomáson a Szalvátor Nővérek, Jyothi Jampana SDS és Anna Maria Pelka SDS vezették a csoportot, Artur Prenkiewicz OFM Conv. szegedi minorita szerzetessel közösen, táncos és beszélgetős feladatokkal várva a fiatalokat.

Az ötödik állomáson a szegedi jezsuita testvérek képviseletében Hess István SJ mutatta be a rend történetét.

A hatodik állomáson a domonkos rendről hallhattak a találkozó résztvevői a Hódmezővásárhelyről érkezett Mázás Orsolya Marianna OP nővértől, a hetedik állomáson pedig – a program megnyitóján rövid előadást tartó – Rózsa házaspárral (Mariann és Attila) beszélgettek a házasságról mint hivatásról.

A délelőtti csoportos foglalkozást különböző játékos programok követték a délután folyamán, majd a fiatalok énektanulással készültek fel a napot lezáró szentmisére, amelyre a békéscsabai Jézus Szíve-templomban került sor.

Az énekek tanítását a helyi Zenebarát-Felebarátok kórus vezette.

A záró szentmisét Laurinyecz Mihály orosházi plébános tartotta, koncelebrált Kammerer Tibor csorvási, Illyés László Zsolt kétsopronyi, valamint Bauer Csaba békéscsabai plébános.

Laurinyecz Mihály a szentmise prédikációjában arra buzdította a fiatalokat, hogy amit a saját útjuknak tekintenek, éljék meg hivatásként.

Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria