Örmény rítusú szentmisét mutattak be Székelyudvarhelyen

Külhoni – 2016. április 26., kedd | 14:21

Az örmény genocídium 101. évfordulója alkalmából a Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület április 22-én megemlékezést tartott, amelynek keretében bemutatták a városban a romániai rendszerváltozás utáni első örmény katolikus rítusú szentmisét is.

A ferences templomban megtartott liturgikus eseményt Gál Hunor, a gyergyószentmiklósi örmény katolikusok lelkésze vezette, koncelebrált Papp Antal zetelaki plébános. A liturgián közreműködött a gyergyószentmiklósi örmény kórus és a Vörös Köpönyegesek közössége is.

A rendezvény a szentmise után a városi könyvtár alagsorában folytatódott, ahol Barabás Gyöngyvér gyergyószentmiklósi tanár tartott előadást a genocídiumról, majd örmény költők magyarra fordított verseit adta elő Gyarmathy Melinda.

A megemlékezéshez kapcsolódva új, az erdélyi örmények vallási hovatartozásáról szóló előadás-sorozatot indított Szász Tibor András felsősófalvi református lelkipásztor.

Az est közös vacsorával zárult, amelyről nem hiányzott az örmények ünnepi eledele, az ángádzsáburleves (örmény „fülleves”; ételízesítővel savanyított húsleves emberi fülcimpa alakúra formált, fűszeres hússal töltött aprócska tésztatáskákkal – a szerk.) sem.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Farkas Antal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria