Országossá bővül az Egyházzenei Fesztivál

Kultúra – 2015. május 16., szombat | 18:00

A Filharmónia Magyarország által eddig a dél-dunántúli régióban megrendezett fesztivál az idei évtől négyéves ciklusokban a bizánci, a római katolikus, a református és az evangélikus egyházzenét mutatja be az ország több városában – tájékoztat az MTI.

A különböző felekezetek zenéinek sorát a bizánci zene nyitja idén május 20. és 24. között, Nyíregyháza központtal. E város mellett Debrecenben, Pécsett és Sopronban is lesznek koncertek, a hazai fellépők mellett az orosz Optina Pustyn énekegyüttes és a Kijev Kamarakórus hozza el a közönségnek az orosz, illetve ukrán pravoszláv egyházzenét.

A „CON SPIRITO” Egyházzenei Fesztivál részletes programjáról ITT tájékozódhatnak. 

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a fesztivált felvezető május 6-i budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a „Con Spirito” („Lélekkel”) névre keresztelt, minden évben pünkösd körül megrendezésre kerülő egyházzenei fesztiválnak a 4-es számra épülő új koncepcióját Bősze Ádám, a Filharmónia Magyarország művészeti tanácsadója dolgozta ki.

Az idei, a bizánci zenére fókuszáló első évad művészeti vezetője Bubnó Tamás, házigazdája pedig az általa vezetett Szent Efrém Férfikar lesz. A fővédnöki szerepet Hoppál Péter kulturális államtitkár vállalta el. 

Bubnó Tamás szerint az idei fesztivál olyan kitüntető alkalom a keleti keresztény egyházzene művelőinek, ami nemcsak Magyarországon, hanem a világban is kevésszer adatik meg számukra. „Máshol is nagyon vágynának egy hasonló fesztiválra” – jegyezte meg a Szent Efrém Férfikar vezetője.

A május 6-i sajtótájékoztatón ismertették: 2016-ban a római katolikus egyházzene kerül majd az Egyházzenei Fesztivál fókuszába Pécs központtal, 2017-ben a református zene következik Debrecenben, 2018-ban pedig az evangélikus Sopronban.

* * *

Igric György, a Filharmónia Magyarország munkatársa az idén nyáron is megrendezésre kerülő Orgonapont Fesztiválról adott tájékoztatást. Elmondta: június 13. és augusztus 30. között az ország 10 városában 20 orgonaművész 30 koncertet ad. Kiemelte Spányi Miklós soproni koncertjét. A művész a Szent György-dómtemplom korhűen restaurált barokk orgonáján többek között barokk improvizációkat is előad majd július 2-án. 

Sopron mellett Pécsett, Miskolcon, Békéscsabán, Nyíregyházán, Egerben, Győrben, valamint a Balatonnál – Balatonbogláron, Balatonlellén és Tihanyban – is lesznek koncertek, amelyeken fúvós és vonós szólisták, kamaraegyüttesek és kórusok is fellépnek az orgonaművészekkel.

Fotó: Filharmónia.hu, SzentEfrém.hu, DómSopron.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria