Az Összetartás fája – Különleges nagyszombati hagyományt teremtettek Bélfenyéren

Külhoni – 2017. április 19., szerda | 15:14

A nagyváradi egyházmegyéhez tartozó Bélfenyéren április 15-én, nagyszombaton második alkalommal díszítették fel az „Összetartás fáját” a különféle vidékekről és felekezetektől érkező díszes húsvéti tojásokkal.

Az összetartásnak, a határokat nem ismerő szeretetnek jelképe ez a fa, ezért az ötletesen díszített, kifújt húsvéti tojásokat határon innen és túlról, felekezeti hovatartozástól függetlenül küldték el Bélfenyérre az emberek. A festett tojásokkal nagyszombaton a falubeli gyerekek díszítették fel a fát, amely pünkösdvasárnapig, a Lélek kiáradásáig lesz megtekinthető.


Az eseményen részt vettek katolikusok, baptisták, reformátusok és ortodoxok egyaránt; a program két nyelven, románul és magyarul zajlott. A nagyváradi római katolikus püspökséget – csakúgy, mint előző évben – Kovács Zsolt irodaigazgató képviselte.

Kiss Márton bélfenyéri plébános köszöntötte a vendégeket, és a bevezetőben elmondta, az összejövetel célja Jézus feltámadásának a természetben való megünneplése közösen, szeretetben. Példaképünk lehet a fa, mert a gyökerei a földben vannak, de a koronája az égbe nyúlik, ahogy nekünk is Isten felé kell növekednünk. Van örök élet, van feltámadás! Ő gyógyítja meg a szíveinket, mert ő, Jézus a legnagyobb orvos.


A bevezető után Meleg Vilmos nagyváradi színművész mondott verseket. Az olvasmányok és az evangélium felolvasása között a tenkei ortodox kórus és a baptista gyülekezet fiataljai énekeltek.

A gyantai református lelkész, Sós József idén először vett részt az eseményen. A nagyváradi egyházmegye hírportáljának elmondta, tetszett neki az ötlet, és hirdetni fogja a közösségében is, Gyantán.


A tenkei romák baptista pásztora, Ghița Fekete is buzdította a jelenlévőket: Ne legyünk azokhoz hasonlóak, akiknek a húsvét egy olyan ünnep, mely az italozásról, a lármáról és az evésről szól. Az ünneplés közben ne felejtsük el, hogy valójában kit ünnepelünk. Jézust ünnepeljük, rá figyeljünk! Mert ő boldogságot és vigasztalást hoz mindannyiunknak.

Az esemény végén a bélfenyéri gyerekek húsvéti misztériumjátéka következett, majd a fa feldíszítése tojásokkal, a feltámadás szimbólumaival.

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Szuhai Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria