Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot rendeztek Pécsett

Hazai – 2015. november 24., kedd | 9:52

A hétvégén összesen csaknem 300 fiatal érkezett Pécsre a határainkon túli magyarlakta területekről. Az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot Kű Lajos olimpiai ezüstérmes labdarúgó ötlete nyomán az Aranycsapat Alapítvány a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-vel, valamint a várossal közösen szervezte.

A kétnapos verseny ökumenikus istentisztelettel kezdődött a pécsi székesegyházban; a katolikus egyházat Nagy Norbert, a Pécsi Egyházmegye ifjúsági referense képviselte.

A IV. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság résztvevői négy sportágban: asztaliteniszben, birkózásban, kézilabdában és sakkban mérték össze tudásukat. A fiatalok emellett szellemi és kulturális vetélkedőn is „megmérkőztek”.


Nagy Norbert így fogalmazott a fiataloknak mondott beszédében: „A talentumokról hallhattunk a Szentírásból. A felnövekvő ifjúság számára, azaz számotokra fontos, hogy ki-ki megtalálja a saját talentumát. Fontos, hogy mire felnőttök, már a kezeitekben legyenek. Életünk során folyamatosan küzdünk. Ezért nagyon jó a sport. Én sportolócsaládból származom. Van, hogy vitázni kell azon, hogy ki milyen sportot akar űzni. Sokan az elején feladják. De mindenkinek van talentuma. Ha egy is van, arra figyelmeztet a Szentírás, hogy nem szabad azt elásni. Biztatnunk kell egymást, hogy kamatoztassuk a talentumunkat.”


Az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság közönsége minden helyszínen nagy csatákat láthatott, az asztaliteniszezők a Pollack-csarnokban a négyszeres világbajnok pingpongos, Jónyer István előtt „vizsgáztak” sportáguk eddig elsajátított mesterfogásaiból. Hasonlóképpen a birkózószőnyegen, illetve a kézilabdapályán is színvonalas küzdelem folyt, de a sakkozók között is számos kimagaslóan tehetséges fiatal ült asztalhoz.

A középiskolások összesített pontversenyét a vajdasági csapat nyerte 10 ponttal, a második helyen Erdély, a harmadikon Felvidék, a negyediken Kárpátalja csapata végzett. Az általános iskolásoknál Székelyföld, Délvidék, Felvidék és Kárpátalja lett a sorrend.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria