Ötéves a Kaposvári Egyetem Roma Szakkollégiuma

Hazai – 2017. november 21., kedd | 17:13

A Kaposvári Egyetem Roma Szakkollégiumának ötödik születésnapját ünnepelték november 17-én, pénteken. Az eseményen köszöntőt mondott Podráczky Judit, a pedagógiai kar dékánja, majd Varga László kaposvári megyéspüspök szólt a jelenlévőkhöz.

A főpásztor felidézte, néhány hónapja a Hangya Tanodát – amelyben főként hátrányos helyzetű roma gyermekek felzárkóztatása folyik – áldotta meg az oda járó gyerekek jelenlétében. Örömét fejezte ki, hogy folytatásként itt lehet ezen az ünnepségen. Beszélt arról is, hogy november 19-ére, vasárnapra Ferenc pápa meghirdette a szegények első világnapját.

Néhány gondolatot osztanék meg abból a levélből, melyet a Szentatya az egész világra szétküldött – folytatta a püspök –: „Testvéreim, ne csak szóval szeressünk, hanem tettel és igazsággal is”, idézi Jakab apostol levelét a pápa. Hiába beszélünk a segítségadásról, ha ez nem mutatkozik meg cselekedeteinkben. Örülök, hogy ez a szakkollégium konkrét tettekben megnyilvánuló szeretet. „A szegények evangéliumi jogon tartoznak az Egyházhoz.” Bárcsak megszívlelné az Egyház Ferenc pápa ezen gondolatát, bárcsak tényleg merne közel menni, személyesen találkozni a szenvedőkkel, szegényekkel, rászorulókkal. Ha így közelítünk és nemcsak programokat szervezünk, hanem személyes találkozásra törekszünk, akkor a szeretet civilizációja fog növekedni az intézményekben, a szakkollégiumban és az Egyházban is.

Szita Károly polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a munka és a tanulás a felzárkóztatás legfontosabb elemei, majd Kovács Zoltán, a roma szakkollégium vezetője számolt be az elért eredményekről.

A délelőtt folyamán előadást tartott Sörös Iván, az Emmi Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője, majd a Hangya Tanoda tanulói adtak rövid műsort.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria