Az otthon fontosságát hangsúlyozzák az ír püspökök

Kitekintő – 2015. október 5., hétfő | 9:51

Otthont kell biztosítani minden családnak, mert a lakáshoz jutás szent jog. Ezt a felhívást tették közzé az ír püspökök őszi plenáris ülésük végén.

A tanácskozás során az ír főpásztorok megvitatták az országban uralkodó lakáshelyzetet és emlékeztettek: a katolikus társadalmi tanítás elismeri, hogy az otthon egyetemes emberi jog az ezzel járó felelősséggel, mely felelősség a társadalomra hárul e jog tiszteletben tartása terén.

A hajléktalanok vagy a nem megfelelő körülmények között élők helyzete, az otthon elvesztésének veszélye olyan élmények, amelyek hatalmas stresszt jelentenek az egyének és a családok számára. A lakásproblémának következményei vannak a családi kapcsolatokra nézve: gyakran tönkremennek a házasságok és a kapcsolatok emiatt, megromlik az emberek egészsége, az oktatáshoz való hozzáférésük beszűkül, és általánosságban elmondható, hogy a közösség normális életében való részvételük is kárt szenved. Továbbá súlyos károkat okoz a gyermekek érzelmi fejlődésében is. Ezért az ír főpásztorok kérik az érintett hatóságokat: találják meg a megfelelő erőforrásokat annak megelőzése érdekében, hogy a hajléktalanok az utcán végezzék életüket.

A püspökök nagy örömmel fogadták a hírt, hogy a Családok Világtalálkozóját 2018-ban Dublinban tartják. A közelgő családszinódus alkalmából pedig honlapot hoztak létre, hogy az érdeklődők ott tájékozódhassanak az október 4. és 25. közötti római főpásztori tanácskozásról.

Az őszi közgyűlés egyik központi témája az emberkereskedelem elleni küzdelem. Ferenc pápa nyomán az ír püspökök kiemelték a szerzetesi kongregációk fontos hozzájárulását e jelenség felszámolásához és az áldozatok támogatásához. Előkészületeket folytatnak október 18-ára, amely az Európai Unió emberkereskedelem elleni napja. A kiskorúak védelméről és a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek jelentőségéről is tanácskoztak a főpásztorok. Annak a kívánságuknak adtak hangot, hogy hatékonyan alkalmazzák azokat a legsérülékenyebb személyek helyzetének javítása érdekében.

Novemberben püspöki küldöttség tesz látogatást az Európai Unió intézményeinél. A politikusokkal és vezetőkkel való találkozások mellett a delegáció felkeresi az Európai Püspöki Konferenciák Bizottságának (COMECE) képviselőit is. Korábban 1993-ban és 2002-ben került sor hasonló látogatásra.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria