Ötven éve írták alá a Szentszék és a magyar kormány közötti megegyezést

Nézőpont – 2014. szeptember 15., hétfő | 12:46

A L’Osservatore Romano szeptember 14-i számában emlékezett meg a részleges megegyezés aláírásának évfordulójáról – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


1964. szeptember 15-én Budapesten írták alá a dokumentumot a Szentszék és a magyar kormány részéről. Ez volt az első azoknak az egyezményeknek a sorában, amelyek a Vatikán és a kelet-európai kommunista rezsimek között létrejöttek. Ez a születési dátuma az úgynevezett „Ostpolitik”-nak, a Szentszék keleti politikájának. A jelenkori történelem egyik legvitatottabb témája ez: Egy „modus non moriendi” volt, amelynek nem volt alternatívája, vagy pedig egy hiba, amely lehetővé tette a totalitárius rezsimeknek, hogy nemzetközi szinten hitelt szerezzenek maguknak?

A Római Magyar Akadémia (Balassi Intézet) két napot szentel a témának. Szeptember 25-én bemutatják Gilberto Martinelli Ólomkapu című dokumentumfilmjét Mindszenty József bíboros 15 évéről, amelyet menekültként a budapesti amerikai követségen töltött. Szeptember 26-án az intézet nemzetközi konferenciát tart Lelkipásztori felelősség és/vagy evangéliumi tanúságtétel. A Vatikán keleti politikája XII. Piusz, XXIII. János és VI. Pál pápa idején: a történeti kutatás mai állása és új perspektívák címmel. A tanácskozás szervezői között van a Római Magyar Akadémián túl a Pápai Magyar Intézet, a római Európai Egyetem és a pozsonyi Comenius Egyetem – írja a L’Osservatore Romano.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria