Palliatív központot adtak át Székelyudvarhelyen

Külhoni – 2014. szeptember 17., szerda | 10:04

Decemberben kezdheti meg működését a székelyudvarhelyi Papkertben létrehozott, Szent Lukács nevét viselő palliatív és fejlesztési központ. Az újonnan felavatott épületet Mátyás Károly főesperes áldotta meg. A Székelyhon.ro tudósítása.

2013 áprilisában fogtak hozzá a Papkertben lévő Kolping-ház átalakításához azzal a céllal, hogy védett környezetben nyújtsanak segítséget a rászorulóknak a betegséggel való együttélésben, az önálló élet újratanulásában – mondta Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója.

A Regionális Operatív Programban megvalósuló projekt akkori becsült értéke több mint 2,5 millió lej volt. A tizenkét hónapos kivitelezési időt nem sikerült tartani, így fél év késéssel, viszont az előrevetített összegnek csupán 72 százalékából sikerült megvalósítani a beruházást.

A Gyulafehérvári Caritas által működtetett létesítmény huszonhat férőhelyes lesz, a benn fekvőket tizennégy fős egészségügyi személyzet látja majd el.

A szeretetszolgálat huszonöt éves fennállása során emberközeli szociális szolgáltatásokat nyújtott, ugyanakkor a szervezet kiemelt célja a közösségekkel együtt, szinergiában dolgozni – mondta el Márton András, a gyulafehérvári székhelyű szervezet igazgatója. A Szent Lukács nevét viselő létesítmény felavatásán Márton András arról beszélt, hogy a krónikus és gyógyíthatatlan betegek sajnos kilátástalan helyzetben vannak, hisz az egészségügyi intézményekben nincs lehetőség elhelyezésükre, otthonukban pedig sokszor magukra maradnak. A palliatív és fejlesztési központ kifejezetten azt a cél szolgálja, hogy nekik megfelelő elhelyezést nyújtson.


Az eseményen részt vett a Caritas szocio-medikális ágazatának igazgatója, az udvarhelyi beruházás felelőse, Péter György is. Mint elmondta, a központ huszonhat személy befogadására alkalmas, a személyzet előreláthatólag tizennégy fős lesz. „Az épület felújítása, a célra való átalakítása révén több mint kétszáz négyzetméterrel bővült a hasznos felület, valamint energetikai szempontból is gazdaságosabbá vált az ingatlan.”

Bunta Levente polgármester a fejlesztés fontosságát hangsúlyozta, valamint arról beszélt, hogy a szociális „szükség” a társadalomban jelen van, a problémák megoldása pedig csak összefogással lehetséges.

Az eseményen felszólalt Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Ügynökség igazgatója is, aki arról beszélt, hogy a szociális hálózat decentralizációja révén csak az 1989-es rendszerváltás után mintegy egy évtizeddel sikerült bizonyos égető társadalmi problémákat megoldani. „Két fontos szereplő jött be a képbe, akik segítették ezt a munkát: az egyházak, és a Gyulafehérvári Caritashoz hasonló civil szervezetek” – hangsúlyozta. Simion Creţu üdvözölte a helyi vezetőség és a civil szféra együttműködését, abbéli reményét fejezve ki, hogy hasonló projektek születnek majd a jövőben is.

Fényképek:  Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria