Palóc búcsú Szent Anna tiszteletére

Kultúra – 2014. július 24., csütörtök | 10:08

Szűz Mária édesanyja, Szent Anna tiszteletére rendeznek búcsút július 27-én, vasárnap Balassagyarmaton. A népművészeti fesztivállal kiegészülő vallási rendezvényt évek óta megrendezik a Nógrád megyei településen. Az eseményről Majdán Béla tájékoztatta az MTI-t.

A várostörténész a szervezők nevében elmondta: a katolikus templomtól indul a népviseletes processziós menet a Palóc Liget stációihoz és kápolnájához. Ott tartják Szent Anna palóc miséjét, amelynek végén megáldják a jelen lévő családokat és a gyermekáldást váró zarándokokat.

Az ünnepi szentmisét Márfi Gyula veszprémi érsek és Stella Leontin főesperes mutatja be. Hazai és szlovákiai magyar hagyományőrző csoportok és népdalénekesek mellett közreműködik a balassagyarmati Szent Felicián Kórus.

A népélet világi szépségei címmel rendezik a délutáni családi programot, amelyen határon inneni és túli csoportok, mesemondók, néptáncosok, népdal- és nótaénekesek lépnek fel.

Megválasztják a viseletes szépségversenyen Palócország szépeit leány, menyecske, családi, illetve csoportos kategóriákban.

A palóc búcsú szervezői és támogatói Balassagyarmat Város Önkormányzata, a balassagyarmati római katolikus főplébánia, az OTP Nyrt. és az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás.

Szent Anna, Szűz Mária édesanyja, Jézus nagyanyja tisztelete az Árpád-korig nyúlik vissza.

A palócok vallási kultúrájában Szent Anna a magtalanok, az áldott állapotban lévők és a női betegségben szenvedők pártfogója. Szent Annát egyaránt tisztelik a gyermekáldásra várók reménységeként, a családok védőszentjeként és a jó halál patrónusaként.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria