Pálvölgyi Ferenc: Az erkölcsi nevelés új perspektívái

Kishírek – 2015. február 23., hétfő | 13:10

Pálvölgyi Ferenc a L’Harmattan Kiadónál 2014-ben megjelent könyvéről Pákozdi István ismertetését olvashatják.

A mű alcíme pontosítja a benne foglaltakat: Az értékközpontú pedagógia szerepe és feladatai korunk plurális társadalmában.

Sokszor halljuk, magunk is ismételjük: értékvesztett korban élünk. Ugyanakkor iskoláink, oktatásunk, nevelésünk fejlődik, újabbnál újabb koncepciókat vezetnek be hazánkban és az egész világon. Mintha próbálkoznánk, kísérleteznénk, pedig a gyermekkel, a fiatallal nem lehet ilyet tenni. Ő vagy megismeri, megszereti, befogadja a valós és igaz értékeket, és azok mentén halad előre, vagy azokat keresővé, rosszabb esetben azokat gyalázó, tipró felnőtté válik.

A szerző világos látással feltárja a társadalom értékproblémáit, Európa és a vallás helyzetét, a mai nevelés értékeit és céljait, a pedagógiai emberképet és személyiségmodellt, és felmutatja az értékközpontú erkölcsi nevelés modelljét, kiegészítve gyakorlati kérdésekkel. Pálvölgyi Ferenc nemcsak biztos szakmai megalapozottsággal és háttérrel ír, hanem harmincéves tanári pályafutása tapasztalataira is alapoz. Ezért igaz, hiteles és elfogadható mindaz, amit állít.

Feltáró és láttató munkáját színes diagramok, ábrák, táblázatok kísérik, amelyek összefoglaló jegyzéke a 249. oldalon található. A művet bőséges irodalomjegyzék egészíti ki. A könyv ajánlható minden pedagógusnak, hittanárnak és hitoktatónak, és a pedagógusi pályára készülő tanárjelölteknek is. Az erkölcsi nevelés új perspektívái reményt adnak számunkra: nem a szétesésé, a visszafelé indulásé, a leépülésé a jövő, hanem a haladásé, a fejlődésé, az értékek kiteljesedéséé, ami rajtunk, bennünk és a ránk bízottakban valósul meg.

A könyv a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Pedagógiai Tanszéke Didascalia sorozatának első köteteként jelent meg (sorozatszerkesztő: Nagy Krisztina).

L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2014, 264 oldal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria