Pápai áldásban részesült a felvidéki Somorja

Külhoni – 2018. szeptember 22., szombat | 11:20

Somorját, a csallóközi várost, amely nevét a Szűz Mária tiszteletére szentelt középkori templomáról kapta, még augusztusban, templombúcsúját megelőzően megáldotta Ferenc pápa. A Szentatya megáldotta a város kőmozaikból készült címerét – az alkotás szeptember elején érkezett meg a településre.

Somorját már a 13. században Sancta Maria, majd később Samaria „Szűz Mária városa” néven említették. A város címere ma is a megkoronázott és kezében jogart tartó Szűz Máriát ábrázolja, akinek ölében az általa világra hozott Üdvözítő ül, a gyermek Jézus, kezében az országalmával. Az ősi Mária-tisztelet ma is élő a városban, a katolikus plébániatemplom évről évre a mennybe felvett és megkoronázott Szűzanya ünnepén, Nagyboldogasszonykor tartja templombúcsúját. A Mária-kultusz most egy újabb elemmel bővül, mivel a városnak egy új, Somorja címerét ábrázoló értékes mozaikképpel ajándékoztak.

Augusztusban, egy héttel a somorjai templombúcsú előtt Rómában Ferenc pápa megáldotta Somorja város kőmozaikból készült címerét, s egyben Somorja városát, a város lakóit is áldásban részesítette.

A kezdeményezés megálmodója és megvalósítója a somorjai Durdík Rudolf volt, aki jelenleg diplomáciai szolgálatot teljesítve, feleségével és két gyermekével Rómában él. 

A múltban Somorján közjegyzőként számos örökséggel foglalkozó Durdík Rudolf nem mindennapi „örökséggel” kívánta megajándékozni szülővárosát, amikor a Szentatya által megáldott címert Somorja városának adományozta.

A Ferenc pápa által megáldott alkotás szeptember első napjaiban érkezett meg Somorjára. Első útja a római katolikus plébániatemplomba vezetett, ahol Somorja polgármestere és a helyi plébános fogadta, és mindenki megtekinthette a nem mindennapi ajándékot. Az ünnepélyes keretek közötti nyilvános adományozást szeptember közepén tartották. Az alkotást a város dísztermében helyezik el.

A vatikáni audiencián Durdík Rudolf hasonló ajándékot adományozott Ferenc pápának is.

Szöveg: Molnár Tamás, a pozsonyi magyarok lelkipásztora

Fotó: Photovat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria